Nordjyder splittet: Er dialekt "kaut" eller cool?

Stationsforstanderen her på TV2/Nord slog onsdag et slag for dialekter på TV, men ikke alle nordjyder er enige i at det er en god ide.

"Dialekterne er en del af den nordjyske kulturarv, og den har vi bare af at passe på. Ikke sådan at vi nødvendigvis alle sammen skal tale dialekt, men vi skal heller ikke finde os i alle forsøgene på at pille dialekten ud af os. Sådan som det for eksempel er sket i mediebranchen i mange år. Her har talepædagogerne på de landsdækkende tv- og radiostationer effektivt trukket det nordjyske sprog ud af de nordjyske studieværter, de har været så heldige at få ansat.

Også her på TV2/Nord har de forsøgt sig, de rigsdanskforelskede. Men det får ende nu. Det skal være slut med sprogrobotter, der kommer og fortæller, hvordan vores værter skal tale. I fremtiden får de lov at beholde deres dialekt. Selvfølgelig skal det være til at forstå, det værterne siger. For os alle. Og det skal være rigtigt. Men at gøre dialekter til et problem, der skal sprøjtes for som var det ukrudt - det må være noget, de har fundet på i København. Vi skal ikke have mindre dialekt i fjernsynet. Vi skal have mere."

Sådan lød det onsdag i TV2/Nord-direktør Mikael Justesens klumme "Stationsforstanderen," og budskabet kunne få nordjyderne til tasterne. Mange af TV2/Nords venner på Facebook kom med positive tilkendegivelser til udmeldingen, men flere var også kritiske og mener ikke dialekt hører hjemme på TV.

Læs et udpluk af kommentarerne fra Facebook herunder og deltag selv i diskussionen.

Er dialekt cool eller "kaut"?

Jan Bechmann Jensen: Stop nu jeres pis, snak dog dansk så vi alle forstår hinanden, alt det der dialekt kan i fyre af nede i missionshuset på søndag

Mathias Hansen: Sådan!! Har tænkt på længe at det var en mangelvare. Vi skal være stolte af hvor vi bor og hvad vi kommer af. Dialekten skal føres videre!

Mette Andi Jensen: Synes egentlig bare der er rigelig dialekt på det der er nu! Dialekt er en smule yt efterhånden og det lyder sgu ærlig talt ikke særlig godt

Helle Justesen Jensen: NEJ!! fatter ikke hvad de siger så. Tv2 må da snart tage hensyn til generationsskiftet hvor vi er formanet rigsdansk i skolerne. Selv XXX's mumleserier (fx badehotellet) fravælger jeg for kan ikke høre ordene de mumler/siger.

Heidi Marie Rasmussen: Helt sikker som flere andre også skriver så skal vi være stolte af vores sprog. Og hvorfor skulle vi ikke også bevare vores dialekt ligesom de gør i Sønderjylland og på Sjælland.

Vigdis Elise Hansen: God idé. Et super bidrag for at bevare sprogets mange nuancer. Det vil desuden øge den generelle sprogforståelse. I Norge taler alle sin egen dialekt på TV og radio, og det er ikke noget med at man ikke forstår hinanden. Og jeg mener dialekter - ikke kun norsk og nynorsk. Øvelse gør mester, så kom bare an.


Seneste nyt

fra Nordjylland