Nordjyderne enige: Giv de demente en GPS-sporingsenhed

'Det kan kun gå for langsomt'. Sådan lyder én af mange facebook kommentarer, efter politiet fredag bad om lovændring til at sætte gps'er på demente.

1. juledag kom vicepolitiinspektør Poul Severinsen med et opråb. Han ønsker en lovændring, der gør det muligt at sætte en gps-sporingsenhed på demente borgere. Og det har fået en enorm opbakning på Tv2 Nords Facebookside.

Politiet har fuldstændig ret! 

- Det burde være obligatorisk, at man skød en chip ind under huden på folk, der lider af demens eller anden form for problemer som kan gøre at man ikke kan passe sig selv hvis man bliver væk!, lyder det fra Didde Jensen. 

- Det er utroligt, at det skal ske så mange gange, uden der bliver gjort noget. Hvad venter de på, skriver Jes Boegwad.

Udmeldingen fra politiet kom efter den 72-årige demente mand Kurt Berg Pedersen forsvandt fra plejehjemmet Kastaniehaven i Frederikshavn og  senere blev fundet død i havnebassinet.

Det er uanstændigt, at vi har borgere, der bliver udsat for det.

Han er desværre blot én af mange nordjyder, der er forsvundet. I 2015 har Nordjyllands Politi haft over 80 eftersøgninger af bortgående, hvoraf 20 har været demente. 

Den 5. december blev 81-årige Jens Hvirvelkær fundet død i en have, efter han den 24. november forsvandt fra et plejehjem i Nibe. 

- Det er uanstændigt, at vi har borgere, der bliver udsat for det. Der skal findes en løsning, siger vicepolitiinspektør hos Nordjyllands Politi Poul Severinsen til tv2nord.dk. Han mener, der er alt for mange demente, der forsvinder. 

Som loven er nu, er det den demente selv - medmindre de har en værge- , der skal give tilsagn til at få en sporeenhed på kroppen, de ikke selv kan tage af. Det eneste familien til en dement kan gøre er altså at sætte en sporeenhed om halsen. 

Jeg har heldigvis ingen pårørende som er demente, men hvis jeg havde, ville jeg være et nervevrag.

- De demente opfatter det som et fremmedlegeme, som de fjerner. Vi kan ikke fæste noget, som de ikke kan tage af. Det skal vi have tilsagn om, og det giver de ikke. Alle pårørende, vi snakker med, forstår ikke, at lovgivningen er så restriktiv, siger Poul Severinsen.

Og i skrivende stund har knap 800 mennesker altså været inde og give deres tilkendegivelse af, at de er helt enige i vicepolitiinspektørens opråb. 

- Det kan kun gå for langsomt!!! Politiet har fuldstændig ret!, lyder det blandt andet fra Tina Jessen. 

- Hørt!! Selvfølgelig skal demente have en sporenhed som ikke kan fjernes af dem selv. Jeg har heldigvis ingen pårørende som er demente, men hvis jeg havde, ville jeg være et nervevrag, over tanken om at de forsvandt, skriver Rikke Lund Nielsen. 

Du kan selv deltage i debatten her

 


Seneste nyt

fra Nordjylland