Nordjydernes sundhed hjulpet på vej af spørgeskemaer

Rygning, overvægt og angst er nogle af de ting, kommunerne i Region Nordjylland har kunnet sætte målrettet ind over for med hjælp fra en stor spørgeskemaundersøgelse.

Enkelte klik på et elektronisk spørgeskema kan virke ubetydelige, men for Region Nordjylland er det en kæmpe hjælp, når nordjyderne svarer på, hvordan de og deres sundhed har det.

Hvert tredje år gennemfører de danske regioner nemlig en spørgeskemaundersøgelse blandt 300.000 borgere, og resultaterne herfra bliver i Nordjylland brugt til at målrette sundhedskampagner.

I Frederikshavn Kommune er der sat ind over for rygning på erhvervsskolerne. I Rebild Kommune har de overvægtige mænd fået hjælp til sund kost og motion. Og i Aalborg Kommune er der rakt en hjælpende hånd ud til unge, som kæmper med depression og angst.

- Spørgeskemaerne er en rigtig stor hjælp for os i regionen, fordi vi får et klart billede af, hvor vi kan sætte ind og gøre en forskel for nordjydernes sundhed og helbred, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S), der også er formand for regionernes sundhedsudvalg, til TV2 Nord.

I Nordjylland lå svarprocenten på godt 50 procent ud af cirka 36.000 borgere. Og heldigvis svarede langt de fleste, at de trivedes og havde et godt helbred.

- Men for de udsatte fik vi en klar fornemmelse af, hvor vi skulle sætte ind geografisk og demografisk. Med resultaterne fra spørgeskemaerne kan vi sikre en bedre trivsel og gøre en indsats med målrettede kampagner, før de små problemer udvikler sig til reelle sygdomme, siger Ulla Astman.

De danske regioner gennemfører sundhedsundersøgelserne hvert tredje år. Den seneste er fra 2013, og den næste bliver snart sat i gang i dag, fredag, fortæller regionsrådsformanden, og bliver sendt ud til godt 37.000 nordjyder. Resultaterne forventes at ligge i klar i marts 2018.


Seneste nyt

fra Nordjylland