Nordjylland er bedst til at få ledige videre mod nye job

Især Hjørring og Frederikshavn kommuner er bedst, når det kommer til at opkvalificere og uddanne sine ledige til nye job.

Det er et krav til alle kommuner, at ledige borgere efter et vist tidsrum skal sendes i aktivering for stadig at være berettiget til dagpenge eller kontanthjælp. Men der er stor forskel på, hvilken slags aktivering kommunerne så tilbyder.

Og her viser en ny analyse fra forskere på Aalborg Universitet, at kommunerne i både Nordjylland og Vestjylland er klart de bedste til at tilbyde aktivering med uddannelse og opkvalificering.

Det skriver Ugebrevet A4. 

Landsgennemsnittet for uddannelse som del af aktiveringen i Danmarks 98 kommuner er 17 procent. Men i Hjørring Kommune sprænger man skalaen - her er det 50 procent af al aktivering, der indeholder uddannelse. Lige efter følger Frederikshavn Kommune med 39 procent.

Også kommuner som Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Thisted og Jammerbugt markerer sig positivt i analysen, mens især kommuner omkring København er nede på cirka fem procents uddannelse i deres aktiveringstilbud.

Fra den rådne til den modne banan

Årsagen, vurderer forskerne Mads Peter Klindt og Rasmus Ravn, skal findes i geografien:

- Flere af kommunerne i Nord- og Vestdanmark er ramt af en faldende arbejdsstyrke, så her har man givetvis anlagt en mere langsigtet strategi, der handler om omskoling og opkvalificering, så man får en mere mobil og langtidsholdbar arbejdsstyrke, skriver de i analysen.

- Set fra en arbejdsmarkedspolitisk vinkel er det derfor fristende at omdøbe den 'rådne banan' til den 'modne banan'. I hvert fald er det i Nordvestdanmark, man har førertrøjen på i forhold til at lave langsigtede investeringer og skabe mere horisontal koordinering på arbejdsmarkedsområdet, konkluderer Mads Peter Klindt og Rasmus Ravn.


Seneste nyt

fra Nordjylland