Nordjylland har alt for få ægdonorer

Ventelisten til et donoræg er lang hos Cryos i Aalborg. Nu laver de en kampagne for at motivere flere kvinder til at blive ægdonorer.

Det vigtigste ved at blive ægdonor er, at man hjælper ufrivilligt barnløse med at blive forældre. I hvert fald hvis man spørger nordjyske kvinder. Men alt for få melder sig som ægdonor, så der er lang venteliste til et donoræg.

Det er synd og skam for de mange, som brændende ønsker at blive forældre, mener Cryos, der har en afdeling i Algade i Aalborg. De søsætter nu en kampagne for at motivere flere kvinder til at blive ægdonorer og samtidig gøre kvinder klogere på ægdonation.

Det er ikke kompensationen for et donoræg på 7.000 kroner, der trækker, når kvinder overvejer at blive ægdonor. Tværtimod, viser en helt ny undersøgelse om kvinders holdning til ægdonation. Hele 38 procent af nordjyderne overvejer at donere æg, men manglende viden om, hvad det kræver at være ægdonor, er for de fleste det, der afholder dem fra at blive ægdonorer.

Fakta om ægdonation

Ægdonorer skal opfylde en række betingelser:
Man skal højest være 35 år.

Man skal være sund og rask.

Man må ikke have kendte alvorlige sygdomme i familien.

Man skal have negativ test for HIV, hepatitis B og C og syfilis.

Man skal have normal fertilitet eller være i behandling for barnløshed med reagensglasmetoden

- Vi er meget positivt overraskede over, at så stor andel af de nordjyske kvinder overvejer at hjælpe barnløse par ved at donere æg. Til gengæld viser undersøgelsen også, at ingen af de adspurgte nordjyder er ægdonorer. Så der er et kæmpe potentiale blandt de nordjyske kvinder. Det er da synd og skam, hvis den gode vilje stoppes af manglende viden, siger direktør i Cryos International, Ole Schou.

På landsplan bliver alt for få kvinder ægdonorer. Sidste år var der kun behandling til 233 af de 600 ufrivilligt barnløse, der ønskede behandling. Resten kommer om i køen og kan vente i flere år.

- Vi synes slet ikke, der er nok fokus på den gode gerning ægdonorer gør. 10-15 procent af heteroseksuelle par er ufrivilligt barnløse, så der er meget stor efterspørgsel efter donorernes hjælp til at stifte familie. En ægdonor kan virkelig være med til at ændre de barnløses liv, fortæller Ole Schou.

Cryos International har sat kampagnen i gang i sidste uge, fordi de nu tilbyder at modtage ægdonorer.

Den landsdækkende undersøgelse af kvinders holdning til ægdonation er foretaget for Cryos af analysehuset Opeepl og er baseret på 400 besvarelser fra kvinder mellem 18 og 35 år.


Seneste nyt

fra Nordjylland