Nordjylland mangler håndværkere

Nordjylland kommer til at mangle håndværkere. Mellem 5000 og 6000 nordjyske håndværkere forventes at forlade arbejdsmarkedet i løbet af et par år - og der kommer ikke halvt så mange nye håndværkere til at erstatte dem.

I mange år har de unge fået at vide, at de skal uddanne sig på fuld kraft. Gymnasiet bliver bestormet - og i dag går tre ud af fire unge på gymnasiet.

- Det ender med en katastrofe. Der er desværre ikke prestige nok i at blive håndværker, men vi kan jo ikke alle sammen leve af at klippe hinanden. Der skal altså også være nogen til at producere, siger Morten Vestergaard, direktør i Vestergaard Marine Service i Frederikshavn.

Alle kan komme ind på erhvervsskolen i dag, og netop DET er måske problemet med at gøre en håndværkeruddannelse attraktiv nok.

- Det er en stor social udfordring, når vi nøje skal tilrettelægge et uddannelsesforløb for den gruppe elever, der ikke er motiverede nok - den udfordrede gruppe, som vi kalder dem. Vores lærere er ikke socialpædagoger, og måske skal den såkaldt svage gruppe et helt andet sted hen, sådan at de dygtige elever ikke opfatter erhvervsskolerne som en taberfabrik, siger Keld Skovsgård, uddannelsesdirektør på Tech College Aalborg.

For ham haster det alvorligt med et politisk indgreb, så hele ungdomsuddannelsen bliver lagt om.


Seneste nyt

fra Nordjylland