Nordjyllands måske bedst skjulte seværdighed er.......

Hvert år valfarter tusinder og atter tusinder af turister fra hele verden til Pisa i Italien for at se byens berømte skæve tårn. Knap så mange vælger at tage til Bælum i Himmerland, selv om man også her kan byde på noget lignende.

Middelalderkirken i Bælum er ikke ligefrem nogen turistmagnet. Men det kan den måske gå hen og blive. Der er noget med tårnet.

- Jeg har godt lagt mærke til det ude fra vejen, men mig bekendt er der aldrig nogen, der har målt om kirketårnet virkelig er skævt, siger graver Rasmus Vendelbo Vinther.

På TV2 Nords opfordring indvilliger graveren og en tidligere menighedsrådsformand i at måle hvor skævt tårnet er. En snor med et lod i enden bliver kastet ud af en af glamlugerne 16 meter oppe i tårnet.

- Målingen viser, at der er 35 cm fra snoren og ind til tårnets sokkel. Så meget har tårnet givet sig de formentlig seneste 500 år, forklarer Victor Jørgensen, der var menighedsrådsformand i Bælum for år tilbage.

 ...... der kommer jo millioner af mennesker, der vil se tårnet i Pisa, og det vil selvfølgelig være godt for omsætningen i byens nye købmandsforretning hvis vores tårn kunne blive et tilløbsstykke

Det noget mere berømte tårn i Pisa hælder knap fire grader. Sådan rundet lidt op og med lidt god vilje hælder tårnet i Bælum et par grader. Selv om sognepræst, Inger Margrethe Andersen, har haft kirken i Bælum som arbejdsplads i flere år, så er det helt nyt for hende. 

- Det må jeg blankt indrømme, at jeg ikke har bemærket. Men der kommer jo millioner af mennesker, der vil se tårnet i Pisa, og det vil selvfølgelig være godt for omsætningen i byens nye købmandsforretning, hvis vores tårn kunne blive et tilløbsstykke,  siger præst Inger Margrethe Andersen.

Hvad årsagen er til, at tårnet i Bælum er blevet skævt, det er usikkert. Søsterudgaven i Pisa - det toscanske turistikon - begyndte allerede at hælde kort tid efter det blev opført i 1173 - som følge af blød jord og utilstrækkelig fundering.

I aftenens udgave af Nordjylland Live har vi meget mere om landsdelens knap så kendte seværdigheder.


Seneste nyt

fra Nordjylland