Nordjyllandsværket skal være grønt

En energi-æra er slut, og en ny, grønnere er snart på vej på Nordjyllandsværket i Vodskov.

På Nordjyllandsværket i Vodskov er en stor grøn omstilling i fuld gang.

Kraftværket skal i fremtiden producer el- og varme ved hjælp af miljøvenlige løsninger, så det på sigt er slut med kul.

Torsdag lød startskuddet til den grønne transformation, da nedrivningen af det 4000 kvadratmeter store SNOX-anlæg begyndte.

quote Jeg glæder mig jo helt vildt til resultatet,

Jesper Høstgaard-Jensen, Direktør, Nordjyllandsværket

- Det er jo et kæmpe projekt, at rykke sådan et anlæg ned, siger Jesper Høstgaard-Jensen, der er direktør ved Nordjyllandsværket, og fortsætter:

- Udover at maskinerne er store, så er det kæmpe stort, fordi det her er et bevis på, at vi nu begynder vores miljøvenlige omstilling.

SNOX-anlægget, der nu rives ned, har ikke været brugt siden år 2011. Før det var det anlægget, som stod for at rense røggasser fra det kul, som blev brændt af på kraftværket. Den proces skete ved brug af mere kul, men sådan skal det ikke være længere.

- Vi ved endnu ikke, hvilke grønne teknologier, som skal stå i stedet for brugen af kul. Det er noget, som vi i øjeblikket arbejder på, at finde ud af. Men vi ser da helt sikkert frem til, at vi har fundet ud af præcis, hvad det skal være, siger Jesper Høstgaard-Jensen.

Nordjyllandsværket skal på sigt producerer el og varme ved eksempelvis at bruge overskudsvarme fra industrien, varmepumper, solvarme og biomasse. Hvis alt går efter planen, så har Nordjyllandsværket produceret den sidste sorte kilowatt time i år 2028.

- Jeg glæder mig jo helt vildt til resultatet, siger Jesper Høstgaard-Jensen og fortsætter:

- Jeg glæder mig både til at se løsningerne, men også til at se, hvordan der bliver taget i mod det, og hvad det hele ender med.  

Nedrivningen af SNOX-anlægget kommer til at koste omkring 18 millioner kroner. 


Seneste nyt

fra Nordjylland