Nordjysk arbejde med hjertepatienter storroses af Hjerteforeningen

Forbindelsen mellem hospital og sundhedscentre er tæt, og det gør en kæmpe forskel for patienterne – særligt de svageste af dem, fortæller Hjerteforeningen.

Hjertemedicinerne på Regionshospital Nordjylland og de kommunale sundhedscentre er mestre i at skabe sammenhængende patientforløb for patienterne. 

Det fremhæver de selv og Hjerteforeningen, som netop har fremhævet samarbejdet i Nordjylland som forbillede for hospitaler og kommuner i resten af landet.

I Nordjylland har man skabt en ny model, hvor man flytter det samlede rehabiliteringsforløb for hjertepatienterne ud i kommunerne. Det er lige præcis dette, der får Hjerteforeningen til at rose. 

- Det er særligt interessant, da den set i et patientperspektiv forenkler tingene og gør det mere overskueligt ikke mindst for de svageste patienter. 

- Nu foregår al fysisk træning tæt på hjemmeadressen og samarbejdet mellem sektorerne sikrer, at patienterne hele tiden føler sig holdt i hånden, siger Morten Ørsted-Rasmussen, chef for Forebyggelsesafdelingen i Hjerteforeningen.
Det glæder ledende overlæge Gitte Nielsen på hjertemedicinsk afsnit, Regionshospital Nordjylland.

- Vi er kommet langt, synes vi selv. For fem år siden kunne vi se, at vi havde et potentiale til at gøre det bedre for patienterne, hvis vi tog udgangspunkt i patienternes ønsker og behov. Og det gjorde vi så, for vi kunne se, at der var alt for mange svagheder ved ikke at gøre det.

- Det kostede patienterne – særligt de svageste af dem – dyrt, når vi ikke var tæt på dem og deres udgangspunkt, og vi heller ikke var tæt på sundhedscentrene. Nu er patienterne omdrejningspunktet for alt, siger Gitte Nielsen. 

Rehabiliteringskoordinator Stine Bæk Sørensen, hjertemedicinsk afsnit, Regionshospital Nordjylland, supplerer:

- Nu tager vi udgangspunkt i patienten. Tidligere nøjedes vi med at oplyse patienter, der var indlagt, hvilket forløb de ville få, når de blev udskrevet.

- Der var nogle standard-procedurer, vi fulgte – overgangen imellem sektorerne var ikke sikker og vi vidste ikke, hvordan kommunerne og sundhedscentrene ville følge op konkret, siger Stine Bæk Sørensen. 

- Vi kunne se, at vi foreksempel se, at vi tabte mange af de mest sårbare patienter og dem der for eksempel boede afstandsmæssigt langt fra sygehuset.


Seneste nyt

fra Nordjylland