Nordjysk politi trækkes tilbage fra grænsen

Frederikshavns borgmester, Birgit Hansen, Socialdemokraterne, siger tak og er godt tilfreds med at 125 af politiets årsværker nu trækkes hjem.

- Det er en sejr for os i Nordjylland, at der nu kommer politi hjem igen, sådan lyder det umiddelbart fra Frederikshavns borgmester Birgit Hansen (Socialdemokraterne), efter det nu er kommet frem, at justitsminister Søren Pind (Venstre) har besluttet om omfordele ressourcerne til blandt andet grænsekontrol.

- Vi har politisk sat hælene i over for landspolitikerne og sagt, at vi ikke vil være en region, der bliver tømt for politibetjente til grænsekontrol og andet nationalt beredskab, vi har slået på tromme, og ja, vi er blevet hørt, fortsætter hun.

De seneste måneder har politiet i Nordjylland måtte afgive omkring 60 betjente hver eneste dag til blandt andet grænsekontrol. Det har betydet, at Nordjyllands Politi ikke har haft ressourcer til at efterforske blandt andet identitetstyveri på nettet, hvilket TV2 Nord tidligere har afdækket, heller ikke narkobekæmpelse har Nordjyllands Politi kunnet prioritere på samme måde som tidligere på grund af de mange ressourcer, der er trukket til nationale opgaver.

Men 165 betjente kommer nu tilbage til arbejdet i politikredsene, og politiskolen skal optage politielever hurtigere. Det er nogle af de tiltag, som justitsminister Søren Pind fremlagde i dag. Der vil fortsat være brug for, at kredsene prioriterer opgaverne, sagde justitsministeren i dag i en tale til eleverne på Politiskolen.

Samlet set kan 165 politifolk komme tilbage til deres politikredse fra grænsen gennem følgende tiltag:

• Politiet skruer ned på antallet af betjente ved grænsen. Det lave aktivitetsniveau ved grænsen gør, at politiet vurderer, at man kan skrue ned med 40 årsværk. Hvis det bliver nødvendigt, kan man skrue op igen.

• Hjemmeværnet skal bistå politiet i forbindelse med grænsekontrollen. Hjemmeværnet vil være under politiets ansvar og ledelse, og Hjemmeværnet vil gennemføre et målrettet uddannelsesprogram i regi af politiskolen. Samlet vil Hjemmeværnet kunne aflaste politiet med 125 årsværk.

• Der skal optages endnu flere elever på Politiskolen. Med politiforliget aftalte partierne at øge optaget til 552. Det er 168 studerende mere end de normale 384 studerende. Nu fremrykker man optag fra 2017 til 2016, så der i 2016 optages det maksimale antal på 600 elever. Altså 216 studerende udover det normale.

• Betjente skal bruge tiden på reelt politiarbejde. Derfor er det besluttet, at betjente fremover blandt andet ikke skal lave fartkontroller i ATK-vognene. Den opgave skal varetages af personer med andre uddannelser. Samtidig vil politiet fremadrettet bruge private aktører til kostertransport og overveje, om også denne mulighed kan bruges andre steder.  

Frederikshavns borgmester Birgit Hansen (Socialdemokraterne) er godt tilfreds med ministerens beslutning, og glæder sig over, at politiet nu kommer hjem og igen kan gå i gang med det, hun kalder, rigtigt politiarbejde.

- Jeg er godt tilfreds, for det betyder, at politiet nu kan komme hjem og lave rigtigt politiarbejde, som for mig er, at  man også har ressourcer til at bekæmpe narko, indbrud og lave forebyggende arbejde. Det betyder meget for trygheden i hele området. Det er en sejr for vores retssikkerhed. Og så har jeg det nok ligesom mange andre danskere har det, nemlig at der bliver brugt politifolk, der har en fire-årig uddannelse, til at foretage paskontrol eller sidde i en fartvogn, ja, er det sådan at ressourcerne skal være fordelt. Derfor bliver vi nødt til at blive ved at spørge til, hvordan ressourcerne fordeles, sådan at  vi kan opretholde det pres og det opråb, der gælder, at vi fortsat skal have politi også i Nordjylland, siger borgmester Birgit Hansen (Socialdemokraterne).

 


Seneste nyt

fra Nordjylland