Nordjysk postnummer topper liste over konfiskeret hash

9981 Jerup er det postnummer i landet, hvor der bliver beslaglagt mest hash per indbygger.

Der er kun 577 indbyggere i Jerup nord for Frederikshavn, alligevel har politiet i 2015 og 2016 beslaglagt hash hele 172 gange i byen, viser tal fra Rigspolitiet som DR Dokumentar har fået aktindsigt i. Dermed indtager Jerup en kedelig førsteplads, som det postnummer i landet med flest hash-beslaglæggelser pr. indbygger.

Det meget hash er dog ikke noget borgerne i Jerup, umiddelbart mærker til.

- Det er ikke noget, vi ser i det lokale miljø. Vi ser ikke folk, der render rundt og er skæve på gaden, siger Ivan Lajos fra Jerup.

Der kan dog også være en grund til, at de lokale ikke mærker så meget til hashen i gaderne. Langt de fleste beslaglæggelser er nemlig sket i Kragskovhedefængsel, der ligger lige uden for Jerup. I fængslet, hvor der er plads til 211 indsatte, er de godt klar over udfordringen.

quote Det er selvfølgelig en sårbarhed, at det er umiddelbart nemmere at få stoffer ind, men det er det, vi med vores professionelle tilgang skal forsøge at hindre ved at lave så meget kontrol som muligt

Lene Theilgaard, Institutionschef Kragskovhede Fængsel.

- Kragskovhede er jo et åbent fængsel, og det er en sårbarhed i forhold til de åbne fængsler. Der er rigtig mange fordele ved de åbne fængsler. De er for eksempel meget billigere end de lukkede fængsler. Det er selvfølgelig en sårbarhed, at det er umiddelbart nemmere at få stoffer ind, men det er det, vi med vores professionelle tilgang skal forsøge at hindre ved at lave så meget kontrol som muligt, siger Lene Theilgaard, Institutionschef Kragskovhede Fængsel.

Den nordjyske folketingspolitiker Preben Bang Henriksen, som er retsordfører for Venstre, mener ikke, at sikkerheden i fængslerne er god nok til at forhindre hashen i at finde ind bag murene, men tallene understreger ifølge ham også, at kontrollen virker.

- Vi kunne sagtens have 100 procent lukkede fængsler i Danmark, men alt andet lige, så foretrækker vi af mange grunde en human fængselspolitik. De pågældende mennesker skal jo også ud og integreres i samfundet bagefter, siger Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland