Nordjyske asylcentre lukkes

Antallet af pladser til asylansøgere reduceres markant på landsplan. I Nordjylland lukkes to asylcentre ned mens et reduceres med 125 pladser.

Asylcenter Mors lukkes ned, Center Brønderslev lukkes ned og Jammerbugt Asylafdelings center i Tranum reduceres i antallet af pladser.

Det er de konkrete nordjyske konsekvenser af Udlændingesyrelsens beslutning om at lukke og reducere i alt 23 asylcentre i Danmark.

13 af de 23 berørte centre lukkes helt ned, og her er det altså Asylcenter Mors og tre lokationer i Brønderslev, der i Nordjylland får dødsstødet.

Centret på Mors har ellers kun været i brug siden november 2015 hvor bygningerne i Nykøbing, der tidligere husede Sygehus Thy-Mors havde hjemme. Til november lukkes centret ned igen.

Lukningen af de mange centre blev varslet 2. september, men det er først nu, der er blevet sat navn på hvilke centre der lukkes eller reduceres i antal pladser.

Årsagen er at Danmark samlet set slet ikke har behov for så mange asylpladser, som der er oprettet. Der er nemlig et - fortsat - lavt antal asylansøgere, der kommer til landet. Alt i alt fjernes 4700 pladser.

- Lukning af ca. 4.700 pladser er en betydelig, men samtidig nødvendig øvelse set i lyset af det faldende indkvarteringsbehov, udtaler kontorchef i Udlændingestyrelsen Thomas Mortensen og fortsætter:

- Udlændingestyrelsen har haft en konstruktiv dialog med operatørerne om, hvor og hvordan det er mest hensigtsmæssigt at tilpasse kapaciteten. Det vil vi gerne kvittere for.

Asylcenter Mors havde i første omgang plads til 200 beboere, men hurtigt blev der udvidet til 300. Nu forsvidner de alle.

- Vi er glade for, at vi har kunnet bidrage til løsningen af et stort akut problem tilbage sidste år i december og vi er glade for, at tilstrømningen nu har nået et omfang, at de flygtninge vi har haft på Mors, nu kan komme videre, siger Hans Ejner Bertelsen (Venstre), der er borgmester i Morsø Kommune til Limfjord Update.

Jammerbugt Asylafdeling er en del af Jammerbugt Kommune. Her driver man i alt 12 asylcentre og tre af disse rammes af Udlændingestyrelsens beslutning.

På Center Tranum reduceres antallet af pladser med 125. Der er dog ene og alene tale om pladser, der fra starten har været midlertidige.

I Brønderslev lukkes to centre, der også drives af Jammerbugt Asylafdeling, helt ned. Det tidligere plejehjem i Tygelsgade, der rummer en række lejligheder, lukkes ned, men også administrationen i Nygade og 22 lejligheder, lejet til husning af asylansøgere, fjernes. I alt er der her tale om 246 pladser.

Jammerbugt Asylafeling driver også asylcenter i Sønderborg. Her reduceres centret med 200 pladser.

quote Selvom man som ansat hos os ved, at antallet af asylansøgere kan gå op og ned, så er det rigtig trist. Det gælder både for de medarbejdere, vi skal sige farvel til, men også for os, som skal sige farvel til dygtige og kompetente medarbejdere

Birgitte Guldberg, asylchef, Asylafdeling Jammerbugt

Både på Mors og i Jammerbugt Asylafdeling vil lukningen af centre og reduktion i pladser få personalemæssige konsekvenser.

- Vi har informeret de af Morsø Kommunes medarbejdere, der bliver påvirket af lukningen kl. 11.00 i formiddags, og vi er ved at undersøge, hvad det har af konsekvenser for den enkelte medarbejder og hvad vi har af muligheder for den enkelte via samarbejde mellem vores Børn- & Ungeafdeling, HR afdeling og vores Jobcenter. Så det betyder altså, at de allerede nu samarbejder om muligheder for at finde et nyt job til den enkelte medarbejder, der bliver ramt, siger Kommunaldirektør Rikke Würtz til Limfjord Update.

Borgmester Hans Ejner Bertelsen dog fortrøstningsfuld:

– Vi har i forvejen lav arbejdsløshed på Mors og jeg er sikker på, at vores Jobcenter er klar til at hjælpe de berørte medarbejdere videre. Udover de ansatte vil vores lokale detailhandel også komme til at mærke lukningen, siger han til Limfjord Update.

I Jammerbugt Asylafdeling betyder lukningen af centre og reduktion af pladser at i alt 39 medarbejdere opsiges.

- Vi skal sige farvel til 39 medarbejdere i Jammerbugt Asylafdeling fordelt i Nordjylland og Sønderjylland. Selvom man som ansat hos os ved, at antallet af asylansøgere kan gå op og ned, så er det rigtig trist. Det gælder både for de medarbejdere, vi skal sige farvel til, men også for os, som skal sige farvel til dygtige og kompetente medarbejdere, udtaler asylchef Birgitte Guldberg.


Seneste nyt

fra Nordjylland