Banebrydende: Nordjyske elever med bag fund af nye bakterier

Verdens hidtil største indsamling af bakterier fra naturens planter har resulteret i et opsigtsvækkende fund af 10 hidtil ukendte bakteriearter.

25.000 skoleelevers indsamling af planteprøver i naturen over hele Danmark har givet overraskende resultater, der utvivlsomt kommer til at vække opsigt i den internationale forskerverden.

Resultaterne er en del af Masseeksperiment 2018 - Jagten på de gode bakterier, hvor skoleelever fra hele Danmark har hjulpet forskere med at indsamle prøver. 32 nordjyske skoler har været en del af eksperimentet. 

Ud fra elevernes indsamlinger har forskere isoleret næsten 4.000 bakteriestammer, der efter nærmere analyse viste sig at indeholde over 50 rene, unikke bakteriestammer fra 10 helt nye arter af mælkesyrebakterier.

- Håbet var at finde mindst en ny bakterieart. Fundet af hele ti nye arter er langt over forventning. Resultatet skyldes især, de mange skoleelevers systematiske og grundige indsamling af prøver, siger Mads Bjørnvad, der er afdelingsleder i den bioteknologiske virksomhed Novozymes, som har været en del af forsøget. 

Nordjysk bidrag til videnskaben

De tre nordjyske skoler Sæbygård Skole, Sennels Skole og Skolecenter Jetsmark er blandt de skoler i Danmark, som har fundet én af de 10 nye bakteriearter. Og hos Novosymes sætter man stor pris på de nordjyske skolers store indsats i videnskabens navn. 

- Vi har aldrig før haft mulighed for at arbejde med så stort et antal unikke prøver indsamlet med en sådan geografisk spredning. Vi har simpelthen lavet det mest omfattende øjebliksbillede af Danmarks naturligt forekommende mælkesyrebakterier nogensinde, lyder det fra Mads Bjørnvad fra Novozymes. 

I alt er 18.000 prøver blevet registreret, og sidenhen har 70 laboranter og forskere hos Novozymes bearbejdet og analyseret det indsamlede materiale. Bakteriefundene åbner muligheden for at udvikle helt nye, naturlige fødevarer og kosttilskud.

- De nye fund af gode bakterier kan være en skattekiste. Bakterier er en enorm ressource, og de kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Derfor er det fantastisk, at vi sammen med eleverne har fundet så meget, som aldrig før er set eller beskrevet, siger Mads Bjørnvad.

Det er de to piger her på billedet, der fandt de nye bakterierarter.

Seneste nyt

fra Nordjylland