Nordjyske singler presser boligmarkedet

I Aalborg Kommune bor omkring hver tredje alene, og det presser det i forvejen trængte boligmarked. For når antallet af singler stiger, så vokser behovet for boliger også.

Der er flere singler i Nordjylland end nogensinde før. I Aalborg Kommune bor omkring hver tredje for sig selv. Et antal, som siden 2000 er steget med 25 procent.

Det betyder, at efterspøgslen på boliger også er steget. Hos ejendomsmæglerfirmaet DinMægler i Aalborg oplever de, at især flere enlige gerne vil købe bolig.

- Vi oplever, at rigtig mange enlige køber bolig, og det er ikke bare de små boliger, de vil have. Vi sælger mange af de store kvadratmeterboliger, hvor der sagtens kunne bo en hel familie, til enlige, siger Rasmus Lund, der er indehaver af DinMægler i Aalborg og fortsætter:

- Og så er det især i byerne, at de enlige gerne vil bosætte sig. 

Tharsan Sundararajah er single og foretrækker derfor at have sin egen lejlighed, og han er langtfra den eneste.

Tharsan Sundararajah er en af de nordjyske enlige, som lige nu er på boligjagt i Aalborg. For ham er det også vigtigt med masser af plads og en central beliggenhed.

- Det er vigtigt for mig, at bo midt i Aalborg. Jeg vil gerne være tæt på, hvor der sker noget, også er det vigtigt, at jeg har masser af plads at boltre mig på – også selvom jeg skal bo alene, siger han.

quote Vi gør, hvad vi kan for at følge med behovet. Vi bygger mange nye boliger – både de dyre, men også dem, som folk med færre midler har råd til.

Hans Henrik Henriksen (S), Rådmand ved By- og Landskabsforvaltningen, Aalborg Kommune.  

Selvom de mange eneboere er med til at holde gang i boligmarkedet, har det konsekvenser, når enlige optager dyre boliger, med plads til mere end en.

- Det er et problem, fordi boligudbuddet ikke reagerer ligeså hurtigt, som boligefterspørgslen gør. Derfor stiger prisen på boligerne. Det er selvfølgelig godt for dem, som ejer boligerne, for de kommer til at tjene flere penge, men det er skidt, for dem som har en mellem- eller lavindkomst, for de har ikke råd. På den måde bliver de presset væk fra byerne, siger Curt Liliegreen, der er direktør ved Boligøkonomisk Videncenter.

I Aalborg Kommune er de opmærksomme på boligmanglen, og hvad den kan gøre for sammensætningen af byens borgere.

- Vi gør, hvad vi kan for at følge med behovet. Vi bygger mange nye boliger – både de dyre, men også dem, som folk med færre midler har råd til, siger Hans Henrik Henriksen (S), der er rådmand ved By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.  

En del af forklaringen på det store antal enlige findes i antallet af studerende. Men også flere ældre vælger at leve alene. Ifølge Boligøkonomisk Videncenter vil andelen af enlige fortsætte med at vokse de kommende år. Frem mod 2040 vil antallet stige med 365.000 på landsplan.

- Det er blandt andet kultur og velfærd, som har presset singleandelen op. De enlige realiserer sig selv gennem deres arbejde, og ikke gennem traditionelle familieværdier, som man gjorde i gamle dage, siger Curt Liliegreen.  


Seneste nyt

fra Nordjylland