Nordjyske sygeplejersker frygter for patienternes liv

Hos Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland oplever man, at stadig flere sygeplejersker henvender sig, fordi de er bekymrede for patientsikkerheden.

De skal løbe hurtigere og hurtigere, sygeplejerskerne i Nordjylland. Og det får flere og flere af dem til at frygte, at travlheden kan føre til fatale fejl - og i sidste ende koste dem jobbet.

Det fortæller Jytte Wester, som er formand for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland.

- Det er efterhånden kommet så vidt på flere nordjyske sygehusafdelinger, at sygeplejersker er bange for at gå på arbejde af frygt for, at en patient mister livet på grund af en fejl, siger hun i en pressemeddelelse.

Så sent som sidste uge skrev en sygeplejerske til Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland, at hun frygter for sine patienters liv og er bange for at komme i fængsel, hvis en patient mister livet i travlheden.

Henvendelsen er ikke et enkeltstående tilfælde. Sygeplejerådet i Nordjylland oplever et stigende antal henvendelser fra sygeplejersker, som er bekymrede for patientsikkerheden og for at miste deres autorisationer.

Det vil kredsformand Jytte Wester ikke sidde overhørig. Hun vil på regionsrådsmødet tirsdag den 28. februar tale til de nordjyske politikere og få dem til at tage ansvar.

- Ulla Astman (regionsrådsformand, red.) har før været ude og sige, at grænsen for, hvor hurtigt vi kan bede personalet om at løbe, er nået. Men vi mangler handling. Ansvaret skal løftes væk fra den enkelte sygeplejerske og tages af politikerne i stedet, siger Jytte Wester.

Reglerner er i dag sådan, at hvis der bliver begået fatale fejl på grund af tidsmangel, er det den enkelte sygeplejerske, der bliver straffet. Også selv om det er ledelsen, der har sagt god for arbejdsforholdene, som førte til fejlen. Ledelsen selv går fri.

De danske sygehuse er underlagt et krav om stigende produktivitet, som skal opfyldes, mens der samtidig skal spares på mange afdelinger.


Seneste nyt

fra Nordjylland