NT melder snydere til politiet

Ved den seneste kontrolrazzia af billetter og kort i NT’s busser, fulgte der en politianmeldelse for forsøg på dokumentfalskneri med halvdelen af de kontrolafgifter, der blev udstedt.

Det kan synes som en bagatel at rette lidt i datoen på et buskort eller i en sms-billet, men da det takseres som dokumentfalsk, er konsekvenserne store, hvis snyderiet bliver opdaget i en billetkontrol. Det er der mange, især unge, der bliver overraskede over, lyder det fra Nordjyllands Trafikselskab.

Ved de seneste uanmeldte kontrolrazziaer, som blev foretaget over to dage i det sydvestlige Himmerland og Aalborg midt i marts, blev 1.466 passagerer fordelt på 66 busser kontrolleret. Der blev udstedt otte kontrolafgifter, hvoraf de fire blev fulgt af en politianmeldelse.

- Antallet af kontrolafgifter er ikke stort, men det ærgrer os, at specielt unge mennesker ikke har forstået alvoren i at forfalske periodekort eller redigere i mobilbilletter. Den type af snyd anses som forsøg på dokumentfalsk og bliver altid politianmeldt, siger NT’s salgs- og kundechef Mette Henriksen.

På årsbasis kontrollerer NT’s personale ca. 53.000 passagerer, og der udstedes en del kontrolafgifter pga. forfalskede periodekort eller mobilbilletter. Hos NT er der nul-tolerance overfor den slags, og alle, der afsløres i at have ændret i kort eller billetter, bliver derfor politianmeldt. 

Dokumentfalsk

Dokumentfalsk er en kriminel handling, hvor en person anvender et forfalsket og dermed uægte dokument for egen vindings skyld. Dokumentfalskneri er ulovligt ifølge Straffelovens §171 og straffes med bøde eller fængsel indtil 6 år.

For den enkelte kan det have vidtrækkende konsekvenser. Dømmes man for at have ændret i sit kort eller i sin billet, giver det en plet på straffeattesten, som bl.a. betyder, at det kan blive umuligt at få indrejsetilladelse til fx USA, at det bliver svært at få fritids- eller studiejob eller endnu værre, at drømmejobbet efter endt uddannelse er uopnåeligt.

- Vi har kørt kampagne i vores busser om netop denne slags snyd af flere omgange, og vi fortsætter med at lave kampagner, der sætter spot på alvoren, så vi forhåbentlig kan få sat en stopper for snyderiet med ændringer i billetter og kort, så færre unge mennesker kommer i klemme pga. noget, som, de troede, var ganske harmløst, siger Mette Henriksen. 

NT oplyser, at deres kontrollører ser mange forskellige typer af forfalskninger, men at den, de oftest støder på, er en ændret mobilbillet. Sådan en billet indeholder mange oplysninger, og både chauffører og kontrollører kan ret nemt og hurtigt se med det blotte øje, om billetten er falsk eller ej.


Seneste nyt

fra Nordjylland