Nu begynder arbejdet med ny faunapassage i Sæby Å

Teknisk Udvalg i Frederikshavn Kommune vil nu undersøge, om man kan fjerne den sidste store prop ved udløbet af Sæby Å for at fremme faunapassagen.

Bølgerne er gået højt i debatten om Sæby Å. En debat, der har stået på i flere år.

Gennem årene har Frederikshavn Kommune fjernet spærringer i åen for at fremme faunapassagen og sikre omgivelserne mod oversvømmelser. Nu vil kommunen undersøge, om den sidste store blokering ved udløbet af åen kan fjernes.

- Det er ikke smart at have en større blokering i så stort et vandløb i disse klimaforandringstider. Og det er bare et eksempel på, hvorfor vi skal i gang nu, siger Karsten Thomsen (S), som er formand for Teknisk Udvalg.

Teknisk udvalg har sat midler af til en undersøgelse og en rapport. Formålet er at sikre, at skabelsen af faunapassagen ikke skader de omkringliggende områder.

Rygterne har gået på sociale medier om, at kommunen vil inddrage folks private haver. Der er dog ikke hold i rygterne, lyder det fra Karsten Thomsen.

- Derfor vil jeg gerne understrege, at vi hverken har interesse i at lave en gangbro mellem private baghaver eller et stisystem, som skal gå forbi baghaverne, siger han.

Der er mange hensyn at tage i processen – hensyn til bredejerne, lystfiskerne og naturen. Det har fået projektet til at trække ud.

- Vi har flere bredejere i området, der har været imod faunapassagen, da de frygter, at deres herlighedsværdi bliver forringet, fordi vandspejlet bliver sænket. Men vi skal også tage hensyn til naturen og de mange fisk, der lige i øjeblikket ikke kan komme længere op i åen for at gyde, siger Maibrit Lykkegaard, der er centerchef for Center for Teknik og Miljø.

Detailrapporten forventes at være færdig til sommer. Når den er klar, skal kommunen søge om godkendelse og finansiering, og går alt efter planen, kan arbejdet med faunapassagen starte i januar 2020.

Lystfiskere i Sæby har i næsten 40 år kæmpet for at få lavet en faunapassage, der giver fiskene mulighed for uhindret at komme igennem hele Sæby Å. Særligt stemmeværket ved byens gamle vandmølle har været omdiskuteret, men nu er en løsning på vej. Frederikshavn Kommune har nemlig besluttet, at der skal gøres noget for at fjerne blokeringen i åen

Seneste nyt

fra Nordjylland