Nu skal kommunale leverandører overholde sociale klausuler

En positivliste skal vise kommunale institutioner, hvor de kan handle ind med god samvittighed.

Magistraten i Aalborg Kommune har på deres møde mandag besluttet, at madleverandører til kommunen fremover skal overholde en række sociale klausuler.

Beslutningen kommer efter at TV 2-programmet Operation X i foråret afslørede at kæden Bogø Sandwich, der driver en række butikker i Aalborg, underbetalte udenlandske studerende, der arbejder i restauranterne.

I programmet blev det afsløret at de unge kun ville få løn for 43 timer, selvom det af optagelser fra en jobsamtale viser, at de skal arbejde langt mere. 

Med magistratens beslutning mandag i hånden skal kommunens embedsværk nu udforme de konkrete retningslinjer. Ifølge Enhedslistens Lasse P. N. Olsen, der er rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen, skal virksomheder, der vil levere til kommunen, have styr på løn- og arbejdsforhold.

Virksomheder, der har det hele på det rene, vil komme på en såkaldt positivliste, som kommunale institutioner vil kunne vælge fra, når de skal gøre deres indkøb. Bogø Sandwich er også meget velkomne på den liste, fortæller Lasse P. N. Olsen.

- Nu er der vedtaget nye spilleregler, og hvis Bogø Sandwich vil være med, skal de være velkomne. Men de skal tilbyde deres ansatte ordentlige og almindelige løn- og ansættelsesforhold, siger rådmanden.

Beslutningen blev vedtaget af det smallest mulige flertal - fire mod tre - og Venstres to rådmænd stemte ligesom Konsevatives Thomas Krarup imod, fordi de ønsker en redegørelse for de administrative omkostninger ved at indføre ordningen. For stemte Enhedslistens Lasse P. N. Olsen, de to socialdemokratiske rådmænd og borgmester Thomas Kastup Larsen.

Sidstnævnte er glad for at Aalborg Kommune nu tager dette skridt.

- Vi vil have ordnede forhold på det her område, og vi vil have grebet ind overfor de ting, der blandt andet skete på Bogø Sandwich. Derfor vil vi gerne have sådan en positivliste, der på en gang er fleksibel, men også konkret kan sikre at vi får en ordentlig styring af det her, siger Thomas Kastrup-Larsen. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland