Ny hjemmeside åbenbarer hemmelige steder fra den kolde krig

Hemmeligheder fra den kolde krig afsløres for alle på en ny hjemmeside om hemmelige steder i Nordjylland.

Krigen var kold, men frygten var reel. Skulle verden kastes ud i en ødelæggende atomkrig som resultat af en højspændt politisk konflikt mellem øst og vest, der udviklede sig til noget man kun havde set eksempler på en gang tidligere i historien?

Ingen vidste, at det ville gå som det gik. At Sovjet ville kollapse, og verdensfreden ville forblive intakt, men overalt i verden havde man forberedt sig på det modsatte. Således også i Danmark og Nordjylland hvor masser af gemte og hemmelige anlæg blev skabt, så samfundet i nogen grad kunne fortsætte under jorden trods en meget varm krig over jorden. 

De fleste har efterhånden hørt om Regan Vest. Anlægget i Rold Skov, der i tilfælde af krig skulle huse Danmarks regering, kongehuset og det vigtigste personale fra blandt andet politi og forsvar. Anlægget  blev taget ud af Danmarks Beredskab i 2012, og det er nu planlagt, at anlægget skal åbnes op for offentligheden i 2020.

Regan Vest er det nok mest prominente anlæg i Danmark fra den kolde krig, men der findes altså masser af andre anlæg, der blev bygget og vedligeholdt i al hemmelighed, men nu kan man, på en ny hjemmeside skabt af Nordjyllands Historiske Mueseum besøge indtil videre syv af dem - virtuelt.

Det gælder blandt andet civilregionsbunkeren i Hammer Bakker, der i dag eksisterer som en tidslomme under Specialbørnehaven Birken. Herfra skulle man, i tilfælde af krig koordinere ting som transport , forsyning, energi samt sundhed og arbejdskraft.

Langt ude i Rold Skov, i nærheden af Tingbæk Kalkminer finder man et anlæg, der er nært beslægtet med Regan Vest: Radiobunkeren, som også kan opleves på den nye hjemmeside.

Mens bunkeren var operationel var der midt i skoven et 32 meter højt radiotårn, og bunkeren havde, via to kilometer kabler trukket gennem skoven, direkte forbindelse til Regan Vest. I radiobunkeren var to mand placeret, men alt kunne faktisk styres fra Regan Vest. Placeringen to kilometer fra den enorme bunker, der skulle huse de, under krig, vigtigste danskere var udelukkende for at hemmeligholde Regan Vests placering.

Udover radiobunkeren og civilregionsbunkeren kan man, på hjemmesiden, der har adresser hemmeligesteder.com, gå på opdagelse i yderligere fem anlæg fra den kolde krig.


Seneste nyt

fra Nordjylland