Ny uddannelse i Skagen: Kaptajnen skal være en bedre leder

De to maritime skoler Martec i Skagen og Marstal Navigations Skole vil udvikle en ny skibsføreruddannelse med mere fokus på blandt andet ledelse.

Hvis man vil være skibsfører og sejle som kaptajn på store skibe som kaptajn på de syv have, så er det ikke nok at være god til at navigere med et fartøj. Man skal også være en god leder, der kan arbejde med besætning fra forskellige kulturer i hele verden.

Den erkendelse er de nået frem til hos Martec i Skagen, hvor de har erkendt, at det er nødvendigt at lave skibsføreruddannelsen om.

- En ting at sejle med skibet og få de ting til at fungere. En anden ting er at få besætningen til at fungere, siger Kim Pedersen, der er skibsførerelev hos Martec.

Sammen med Marstal Navigations Skole er Martec i Skagen gået i gang med at lave en ny skibsføreruddannelse. Her skal der være mere fokus på digitalisering, it-kompetencer, automation og især ledelse på den 2,5 år lange uddannelse.

Eleverne får også mulighed for at specialisere sig i søfart eller administration på land. Det har rederierne efterlyst, lyder det fra Martec.

quote Jeg kommer til at arbejde sammen med kinesere, indere, svenskere, nordmænd og danskere. En skal have skæld ud på en måde, og en anden skal have ros på en tredje måde.

Kim Pedersen, Skibsførerelev, Martec Skagen

- Vi er ikke skarpe nok på ledelse. Vi har ledelsesfag og vi har også opgraderet en hel del i de senere år, men der er ingen tvivl om at ledelse er et område, hvor der er behov for ekstra dygtiggørelse, siger Anders Andersen, forstander på Martec Skagen.

Danmark skal skille sig ud

At være skibsfører er et internationalt erhverv. Eleverne fra Skagen er oppe imod konkurrenter fra andre dele i verden, der ofte skal have mindre i løn. Derfor skal den danske uddannelse opkvalificeres og skille sig ud ved også at have fokus på de bløde fag.

- Jeg kommer til at arbejde sammen med kinesere, indere, svenskere, nordmænd og danskere. En skal have skæld ud på en måde og en anden skal have ros på en tredje måde. Hvis man skal være en god leder og et godt forbillede, så er man også nødt til at have en rygsæk med en bagage, der siger at jeg er en god leder, for jeg har lært det, siger Kim Pedersen.

Der er ikke ret mange, der vælger at blive skibsførerelever. I Skagen bliver der kun uddannet 12 om året. Den nye skibsføreruddannelse er blevet fremlagt for rederierne, uddannelsesministeriet og Søfartsstyrelsen. Hvis den bliver godkendt, træder ændringerne i kraft i 2019.


Seneste nyt

fra Nordjylland