Nybyggeriet i krise

Antallet af nybyggede familiehuse er rekordlavt. Det påvirker også den nordjyske byggebranche.

Christian Mortensen er tredje generation i byggefirmaet Svend Thomsens eftf. Det lille byggefirma fra Hjallerup mærker tydeligt, at der ikke er så stor lyst til at bygge nye huse.

- Tidligere har vi bygget fire eller fem nye huse om året. Nu bygger vi et, måske to, fortæller Christian Mortensen.

I resten af landet er tendensen nøjagtig den samme. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af påbegyndte nybyggerier af familiehuse er det alveste, siden man begyndte at opgøre det i 1994.

Samtidig faldt antallet af påbegyndte nybyggerier fra tredje kvartal sidste år til tredje kvartal i år med 29,4 procent.

- I Nordjylland har vi også mærket en klar nedgang. Og dertil skal også siges, at 2011 var et dårligt år, så det er altså gået stejlt ned ad bakke, siger Ole Bæk Pedersen, næstformand for Dansk Byggeri i Nordjylland.

Christian Mortensens byggefirma har været nødt til at påtage sig flere mindre opgaver, for eksempel renovering, når nu de ikke længere bygger så mange nye huse.

- Det har vi også gjort tidligere, men nu er de her mindre opgaver noget, vi virkelig går efter, siger han.

Ole Bæk Pedersen er bekymret for udviklingen, som han mener vil koste mange arbejdspladser i branchen. Og han har ikke noget bud på, hvor længe der vil gå, inden markedet igen vender.

- Det tør jeg simpelthen ikke spå om. Men jeg er bange for, at vi ikke har ramt bunden endnu, siger Ole Bæk Pedersen.S


Seneste nyt

fra Nordjylland