Nyt projekt skal sikre mere effektiv fjernvarme

Hjørring Kommune vil i et nyt EU-støttet projekt samarbejde med en række aktører om at fjernvarmeforsyningen i kommunen mere effektiv.

Hjørring Kommune satser på, at et nyt samarbejde, som strækker sig ud over Danmarks grænser, kan være med til at gøre fjernvarmeforsyningen i kommunen mere effektiv. I det nye projekt, som er støttet af EU, vil kommunen sammen med Hjørring Varmeforsyning, Sindal Varmeforsyning og svenske Hässleholm Miljø forsøge at driftsoptimere fjernvarmeværkerne.

Det skriver Hjørring Kommune i en pressemeddelelse.

- Fjernvarme er en af de mest driftssikre og miljøvenlige løsninger, vi har i dag, så det er vigtigt at have blik for at sikre en fortsat optimering. Det er vejen frem for at understøtte Danmarks ambition om at blive fossilfri i 2050. Det er et rigtigt spændende samarbejde, vi har sat i gang med vores svenske kollegaer, og vi kan helt sikkert lære meget af hinanden, siger Jesper Skrubbeltrang, driftsleder hos Sindal Varmeforsyning.

I løbet af 2017 skal muligheden for at optimere fjernvarmeværkerne undersøges. Parterne i projektet håber, at vidensdeling på tværs af landegrænser vil skabe gode rammer for innovativ forbedring, som ventes at kunne nedsætte driftsomkostningerne med op imod 10 procent. Det vil i sidste ende kunne afspejle sig i både varmeværkernes miljøpåvirkning og prisen for fjernvarmekunderne.

- Vi har i Danmark en international førerposition på fjernvarmeområdet, hvor cirka 60 procent af den danske befolkning i dag dækkes af fjernvarmeforsyningerne. Vi er allerede gode, men vi skal blive endnu bedre. I Sverige har man et uhørt lavt varmetab, som de danske fjernvarmeværker kunne drage gavn af. Ved at trække på hinandens erfaringer kan vi sammen nå helt nye højder, siger Martin Berg, der er leder for Team Bæredygtig Udvikling ved Hjørring Kommune.

Såfremt samarbejdet giver de forventede resultater, vil der rulles ud med et større projekt i 2018, hvor der bliver mulighed for at inddrage endnu flere fjernvarmeværker – og derved også nå ud til endnu flere fjernvarmekunder.

Projektet er en del af EU-programmet Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak, der har til formål at fremme udvikling og sammenhold gennem innovation og grøn økonomi i de skandinaviske lande. Projektets budget er på cirka 50.000 euro.


Seneste nyt

fra Nordjylland