Slut med togbusser: Nyt signalsystem rulles ud fra i dag

Efter to uger med indstillet togdrift bliver nyt signalsystem nu taget i brug.

Efter års forberedelse, 5.800 timers test i testlaboratoriet og cirka 600 timers test på skinnerne i Nordjylland sættes den første strækning med det nye signalsystem i Danmark i drift fra søndag.

Det er strækningen mellem Frederikshavn og Lindholm, det gælder.

Det nye signalsystem er et af Danmarks største it-projekter, og det betyder flere tog til tiden. Ifølge den tekniske chef hos Nordjyske Jernbaner, Morten Muff Jensen, vil det få stor betydning for brugerne af togene i Nordjylland.

- Passagererne vil komme til at mærke, at aflysninger og forsinkelser i forbindelse med fejl på sikringsanlægget vil blive elimineret eller i hvert fald minimeret med op til 80 procent, når signalprogrammet er fuldt udrullet, udtaler Morten Muff Jensen.

Udskiftningen af systemet har de seneste uger betydet, at pendlere og andre togpassagerer har været nødt til at udskifte tog med bus. Men det er altså slut fra søndag klokken 9.

Forventer mindre driftsforstyrrelser

Det nye system betyder, at lokomotivføreren på en skærm får besked om, hvornår tog må køre. Dermed skal togene ikke længere køre efter de lyssignaler, som stammer fra perioden mellem 1950 og 1960.

Signalanlæggene i Nordjylland er nogle af de mest slidte i landet. Nogle stammer fra 1912.

Det nye system skaber både et højt sikkerhedsniveau for passagerne i Danmark og øger sikkerheden for de medarbejderne, som arbejder ved skinnerne.

Fra uge 43 og frem til december 2018 køres der med en mindre reduktion i køreplanen, fordi det forventes, at der vil forekomme mindre driftsforstyrrelser på systemet.

Banedanmark forventer, at de sidste strækninger i landet har fået det nye signalsystem senest i 2030.


Seneste nyt

fra Nordjylland