Nyt skred ved Lønstrup: Bekymrede borgere kæmper mod naturen

Endnu et skred ved kysten ved Nørre Lyngby anden juledag har vakt bekymring hos borgerne. Kystsikringen skulle dog være på vej.

Havudsigt er en eftertragtet vare, når man skal købe hus, men for nogle husejere ved Lønstrup er havudsigten de seneste år kommet lige lovlig tæt på - og anden juledag kom den endnu tættere på.

quote Nu forsvandt naboens hus jo i september, og det var altså et vink med en vognstang: Nu skal der ske noget.

Jørgen Jørgensen

Her skete der nemlig et skred i skrænten ved Nørre Lyngby, lige ud for Jørgen Jørgensens lille, hvide hus. Her han boet fast de seneste tre år, og i den tid er skrænten krøbet i hvert fald fem meter tættere på hans hus. 

- Nu forsvandt naboens hus jo i september, og det var altså et vink med en vognstang: Nu skal der ske noget, siger Jørgen Jørgensen og peger ud mod den lille pæl, han har plantet nogle meter fra sit hus.

Den stod engang fem meter længere væk, men der, hvor den plejede at stå, er der nu kun luft og langt ned til stranden og bølgerne nedenfor. En skræmmende påmindelse om, hvor få vinterstorme der skal til, før det måske bliver Jørgen Jørgensens hus, havet æder.

Vil redde byens samlingspunkt

Jørgen Jørgensen, der er formand for grundejerforeningen ved Nørre Lyngby, og de omkringboende naboer har nedsat en arbejdsgruppe for at få lavet en fornuftig kystsikring. Indtil videre har de skaffet en million kroner til at kystsikre en 130 meter lang strækning. 

Målet er at sikre ikke bare husene i byen, men også det vigtigste samlingspunkt, værtshuset Fishermans Rest, med en ny form for kystsikring, hvor fletværk af piletræ skal skrues fast i skrænten med lange jernstænger.

- Hvis Fishermans Rest forsvinder, så ryger der et samlingssted og et kultsted i Nørre Lyngby. Vi har fået klokkestabelen flyttet ind. Den er reddet. Nu skal vi også have reddet værtshuset. Og så håber vi jo på, at vi kan genoprette og bibeholde det liv, der er her i sæsonen, siger Jørgen Jørgensen.

Sover stadig roligt

Hvis alt går efter planen, skal kysten ved Nørre Lyngby sikres i løbet foråret og sommeren i samarbejde med Hjørring Kommune. Indtil må Jørgen Jørgensen og de øvrige beboere i Nørre Lyngby væbne sig med tålmodighed. 

Og måske engang imellem sende en bøn af sted til vejrguderne. 

- Det rykker lidt i huset engang imellem, det gjorde det her i forgårs, men ellers sover vi roligt, siger Jørgen Jørgensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland