Nyt snevejr på vej til Nordjylland: Risiko for isslag lørdag morgen

Et snevejr bliver natten til lørdag til regnvejr med risiko for isslag til følge.

Store dele af Nordjylland er de seneste dage blevet omdannet til et idylisk vinterlandskab med sne på tage og i træer, is på søer og liv på kælkebakkerne. Og det er kun lige begyndt.

Fredag eftermiddag og aften trækker et frontsystem i Nordsøen ind over landsdelen og giver snevejr over store dele af Nordjylland. Prognoserne er usikre, men der forventes at falde mellem 1 og 5 centimeter sne. Ifølge DMI er der stedvist også risiko for snyfygning og vinden tiltager da også til en frisk vind. Ved kysterne kan den endda blive hård.

Temperaturerne kommer til at ligge mellem 1 og 4 graders frost, men snevejret bliver natten til lørdag til et regnvejr, så der i store dele af Nordjylland er risiko for isslag. Ud på natten vil temperaturen også stige til omkring frysepunktet.

Kun Læsø, Thisted og Jammerbugt kommuner er ikke omfattet af risikovarslet, der gælder fra klokken 3.00 til 6.00 lørdag morgen.

Lørdag formiddag vil vinden tiltage og blive jævn til hård fra syd og sydvest. Ved kysterne kan den stedvis nå op på kulingstyrke.

Fakta: Hvad er isslag?

Isslag er et vejrfænomen, der typisk ikke opleves mere end et par gange hver vinter. Det er tilgængæld meget farligt og kan på ganske kort tid efterlade alle overflader spejlglatte.

Isslag kræver specielle betingelser hvor de øvre luftlag er varme mens luften tæt på jorden har en temperatur under frysepunktet.

For at isslag kan dannes skal nedbør falde gennem atmosfæren som regn. I de nederste luftlag bliver regndråberne afkølet til under 0 grader, men fryser ikke til is. De bliver underafkølede.

Når de underafkølede regndråber rammer en overflade, fryser de øjeblikkeligt til is, og et lag af klart, spejlglat is kan hurtigt dannes.

Kilde: DMI

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland