Nyt system skal hjælpe demente sikkert hjem

En nordjysk virksomhed er på vej med et nyt sikringssystem, der skal få demente, der er gået hjemmefra, sikkert hjem igen.

Der er nu håb for de omkring tusind danskere, som hvert år forvilder sig væk fra deres bopæl eller fra et plejehjem, og som ofte ender med at skulle hjælpes tilbage. 

Den nordjyske teknologivirksomhed Acubit har i samarbejde med organisationen Aktiv med demens i fuld gang med at udvikle et sikringssystem, hvor demente udstyres med en chip, så de hurtigt og let kan spores, hvis de kommer til at gå hjemmefra.

- Vi følger jo alle sammen med i pressen, når folk går hjemmefra, og nogle gange ikke bliver fundet og måske dør i sidste ende, så vi er jo alle sammen interesserede i at få den optimale løsning, siger Kirsten Sværke, som er projektleder ved Aktiv med demens.

Nogle af foreningens medlemmer, som er mennesker med demens i et tidligt stadie, har været med til at udvikle systemet ved at komme med deres input.

- Det er jo kanon at prøve at være med. Det her er jo pionerarbejde, at vi er nogle af de første, der får lov til at give vores besyv med, siger Jørgen Bøgel Christensen, som selv er ramt af demens.

I forvejen findes der lignende teknologier, men der kan være problemer med for eksemepl batterilevetid, og det er en af de ting, man med det nye projekt vil løse.

Der er ofte snak om, at det er for stort et indgreb og for meget overvågning, hvis man udstyrer demente med sporbare chips, så de kan findes igen, men det er en meget lille pris at betale for en stor sikkerhed, mener Jørgen Bøgel Christensen.

- For mig er det ikke så meget et issue, at der er nogen, der ved, hvor jeg er henne. Det er mere den dag, man får brug for hjælp, at der så kommer nogen og henter en, siger han.

Det er planen at det nye sikringssystem skal være klar ved udgangen af 2018.


Seneste nyt

fra Nordjylland