Øko-køerne slippes fri på søndag

Økodag: Se hvor i Nordjylland de dansende økologiske malkekøer kan opleves, når de kommer på græs.

Alle økologiske malkekøer i Danmark er på græs i sommerhalvåret fra april til november. På søndag kan man opleve de økologiske malkekøer danse af begejstring, når de kommer ud på græs efter at have tilbragt vinteren i stalden.

65 økologiske gårde i Danmark holder Økodag, og her giver de økologiske køer traditionen tro en forårskåd danseopvisning, når stalddørene åbnes til middag.

I Nordjylland kan man opleve øko-køerne 13 steder. Find den nærmeste øko-gård nederst i artiklen.

quote På søndag åbner økologerne dørene og viser deres landbrug og glade øko-køer frem for omverdenen, så danskerne kan se og mærke hvilken forskel, de gør, når de vælger økologi.

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening

- Økodag er en festdag for både de økologiske køer og de tusindvis af danskere, der deltager. Oplevelsen er lige magisk hvert år. Synet af de begejstrede dyr, der ligesom speedway-kørere gasser op i højspændt forventning, før de slippes løs i deres rette element på frisk forårsgræs under åben himmel, siger Per Kølster, der er formand for Økologisk Landsforening.

Gårdene holder åbent klokken 10-14 søndag den 23. april, og stalddørene slås op præcis klokken 12 over hele landet.

Fakta: Økologisk mælkeproduktion

  • Hver tredje liter mælk der sælges i Danmark er økologisk.
  • Alle økologiske køer er på græs fra april til november.
  • Fra 2015 til 2016 er der kommet 2.300 flere økologiske malkekøer i Danmark.
  • I alt er der cirka 58.000 øko-malkekøer.

Økodag er Danmarks største nationale fødevare- og landbrugsbegivenhed. Projektet gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og deres mejerier.

- På søndag åbner økologerne dørene og viser deres landbrug og glade øko-køer frem for omverdenen, så danskerne kan se og mærke hvilken forskel, de gør, når de vælger økologi. Økodag markerer alliancen mellem de økologiske landmænd og forbrugerne, og sætter fokus på, hvad vores mad handler om. Nemlig at den kommer fra jorden, at der står mennesker bag, og at dyrene skal have et godt liv, siger Per Kølster.

Sidste år deltog 237.000 danskere, da øko-køerne kom på græs.

TV2 Nord sender live på facebook på søndag fra gården Vester Hebbelstrup nær Brønderslev, når køerne lukkes ud.

Billederne her er fra 2016 ved Finnerupgård i Hobro, da køerne blev lukket ud.

Den officielle åbning af Økodag finder sted i Ejstrupholm på gården Sommerbjerg og er samtidig en del af Aarhus Kulturby 2017. Her vil der være a capella-kor og åbningstaler.

Læs mere om Økodag og de enkelte gårde på Økologisk Landsforenings hjemmeside.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland