Økologi hitter hos landmænd: Omlægger et område på størrelse med Mors

Mere end 1.000 landmænd har søgt om støtte til at omlægge til økologi eller udvide deres økologiske jord. Det skaber arbejdspladser, jubler DF.

Økologi er et hit for de danske landmænd. Allerede på årets første fem måneder har omkring 1.000 landmænd søgt om at omlægge fra konventionel landbrug til økologi - på et område så stort, at det svarer til Mors.

Dermed kommer det samlede antal hektar økologiske jord op på 245.000 hektar.

Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.

En af de nordjyske landmænd, der selv har omlagt til økologien, er Per Barup fra Frøstrup i Thy. Efter 20 år med konventielt landbrug, ønskede han for to år siden at prøve noget nyt.

Landmand Per Barup fra Frøstrup i Thy har selv omlagt til øko-landbrug for to år siden.
Landmand Per Barup fra Frøstrup i Thy har selv omlagt til øko-landbrug for to år siden.
Foto: Privatfoto

- Alle snakkede om økologi, så jeg fik lyst til at prøve det. Og dengang gik det godt økonomisk for økologien, og det trak da også, fortæller landmand Per Barup.

Økologi-eventyret er gået så godt, at han selv er en af de landmænd, der i år har søgt om at udvide sit areal. Og som medlem af økologiudvalget i LandboNord anbefaler han nu også sine kolleger at gå økologivejen.

- Hvis du har græs lige uden for din stald og kan lide at have køerne på græs, så er det en god idé. Der er en del udfordringer, men ja, jeg vil anbefale det, siger Per Barup.

quote Alle snakkede om økologi, så jeg fik lyst til at prøve det. Og dengang gik det godt økonomisk for økologien, og det trak da også.

Per Barup, landmand, Frøstrup

Han understreger, at det økologiske landbrug ikke nødvendigvis er bedre end det konventionelle - der er plads til begge slags landbrug.

- Økologi er bare en måde at differentiere på, hvor man producerer sine varer på en anden måde, siger Per Barup.

DF: Økologi skaber arbejdspladser

På Christiansborg er politikerne begejstrede for de danske landmænds omstilling til økologi.

- Økologien buldrer lige nu af sted i Danmark, og danske butikker og supermarkeder har verdensrekord i salg af økologi. Jeg er glad for, at så mange landmænd har lyst til at følge med og omlægge til økologi. Det vil betyde et øget salg af dansk økologi i udlandet til gavn for Danmark og dansk velfærd, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

De 1.000 landmænd har søgt om støtte til enten at omlægge til økologi eller til at udvide deres økologiske areal - for ialt 283 millioner kroner i 2018. Der er søgt økologisk arealstøtte til omkring 36.500 hektar.

Dansk Folkeparti har været med til at sikre, at der er afsat midler til alle, der har søgt om støtte til økologisk omlægning.

quote Jeg er glad for, at så mange landmænd har lyst til at følge med og omlægge til økologi. Det vil betyde et øget salg af dansk økologi i udlandet til gavn for Danmark og dansk velfærd.

Jakob Ellemann-Jensen, miljø- og fødevareminister, Venstre

- Jeg er glad for, at vores dygtige landmænd er parate til at producere de varer, som de danske forbrugere efterspørger. Økologi er med til at skabe danske arbejdspladser, og en stærk fødevaresektor, der eksporterer kvalitetsfødevarer, er vigtig for hele Danmark, siger Fødevare- og landbrugsordfører Lise Bech fra Dansk Folkeparti.

1029 landmænd har pr. 21. april søgt om støtte til omlægning af knap 36.700 hektar, heraf har ca. 200 ansøgere endnu ikke søgt autorisation som økolog.

De endelige tal for den økologiske omlægning i 2018 vil blive offentliggjort i foråret 2019.
 

Så mange hektar har nordjyske landmænd ansøgt om

Brønderslev Kommune: 535,9
Frederikshavn Kommune: 210,08
Hjørring Kommune: 283,81
Jammerbugt Kommune: 329,35
Læsø Kommune: 234,76
Mariagerfjord Kommune: 391,04
Morsø Kommune: 59,36
Rebild Kommune: 863,9
Thisted Kommune: 384,74
Vesthimmerland Kommune: 380,93
Aalborg Kommune: 1.964,36

Ialt: 5.638,23 hektar.

Tallene er opgjort pr. 21. april 2018.

Kilde: Miljø- og fødevareministeriet

 


Seneste nyt

fra Nordjylland