Økonomisk presset landbrug præger regnskab

Landbruget er hårdt ramt, og det kan mærkes på regnskabet fra Nordjyske Bank. 3 ud af 4 kroner, der nedskrives, kan tilskrives landbruget.

Nordjyske bank mener selv, at deres årsregnskab er tilfredsstillende set i lyset af, det er første år efter fusion med Nørresundby Bank. Fusionen skete 31. marts i fjor. Men at landbruget er i krise, kan man godt mærke i banken.

Årets resultat før skat blev på 129 millioner kroner efter fusionsomkostninger på 44 millioner kroner svarende til en forrentning af egenkapitalen på 5 procent. Dette og de øvrige tal i årsregnskabet er baseret på en såkaldt proforma opgørelse, der efter bankens vurdering er den mest retvisende måde at fremvise bankens udvikling før og efter fusionen:

- Fusionen har fyldt meget for alle i Nordjyske Bank i 2015, og vi er stolte over og glade for, at vi nu er kommet på den anden side, og at vi trods det store ekstraarbejde kan fremvise fornuftige tal for året. Et resultat før skat på 129 millioner kroner ser vi som et tilfredsstillende resultat for et fusionsår, der samtidig er påvirket af landbrugets situation, siger adm. direktør Claus Andersen fra Nordjyske Bank.

Men bankens landbrugskunder har i 2015 været hårdt ramt økonomisk, og det har også kan også ses på bankens årsregnskab. På udgiftssiden vægter stigende nedskrivninger og fusionsomkostninger nemlig tungt. Nedskrivninger er steget fra 162 millioner kroner i 2014 til 206 millioner kroner i 2015. Det ligger over det forventede niveau på 190 millioner kroner, der blev udmeldt den 30. september 2015.

Langt størstedelen af nedskrivningerne kommer fra landbrugskunder – fortrinsvis svinebønder og mælkebønder. Nordjyske Banks eksponering mod landbrug er dog som følge af fusionen faldet til 9,4 procent mod før 17 procent, mens eksempelvis ejendomseksponering er steget til 12,3 procent. Claus Andersen vurderer, at banken i dag har en fornuftig fordeling af sine erhvervsengagementer

- Landbruget har været ekstremt hårdt ramt i 2015, og 3 ud af 4 kroner, vi nedskriver, kan tilskrives landbruget. Det er dog vigtigt for mig at understrege, at landbrug og andre primære erhverv fortsat er en vigtig del af vores forretning. Der findes mange dygtige landmænd i Nordjylland, men når indtægter i et i forvejen presset erhverv falder i så væsentlig grad, som det er sket i 2015, så har det nogle konsekvenser, siger Claus Andersen, administrerende direktør i Nordjyske Bank.

Men hos Nordjysk bank er man tilfredse med bankens samlede forretningsomfang bestående af udlån, indlån og garantier i 2015 er steget med trekvart milliard til 29 milliarder kroner. Hertil kommer aktiver og depotværdier for 31,312 milliarder kroner. Stigningen i forretningsomfang kommer fra en indlånsstigning på 487 millioner kroner og en stigning i garantier på 309 millioner kroner. Bankens samlede udlån udgør 10.729 millioner kroner ultimo 2015 mod 10.778 millioner kroner året før.

- Vi er godt tilfredse med, at det samlede forretningsomfang stiger i et år, hvor vi har brugt mange kræfter på fusionen. Men det er klart, at vi – som mange andre banker – gerne havde set en stigning i udlån. Vi mærker en stigende investerings- og lånelyst, men det går kun langsomt fremad, og samtidig er vi påvirket af et ordinært tilbageløb på 500-600 millioner kroner årligt. For strategiperioden 2016-2018 har vi nu fastsat et mål om at realisere en udlånsvækst på 2-4 procent, siger han.

I det hele taget ser Claus Andersen og kollegerne i Nordjyske Bank positivt på fremtiden. I 2016 vil banken for alvor kunne begynde at høste synergierne fra fusionen med lavere omkostninger og større gevinster. Synergibesparelserne på omkring 50 millioner kroner vil dog først få fuld effekt i for 2017.

Banken har i efteråret 2015 gennemført en omfattende strategiproces, hvor alle ledere har været involveret. Den nye strategi ”Mod nye tider” er gældende for perioden 2016-2018 og er ved at blive implementeret i organisationen.

Bankens konkrete forventninger til 2016 lyder på en basisindtjening i intervallet mellem 300 og 350 millioner kroner. Derudover forventer banken, at nedskrivninger på udlån og garantier vil falde til niveauet 145 millioner kroner. Nordjyske Bank forventer således allerede fra 2016 at kunne realisere den strategiske målsætning om en forrentning af egenkapitalen før skat på 9-11 procent.

Ledelsen i Nordjyske Bank har indstillet et udbytte på 2,40 kroner per aktie svarende til i alt 44 millioner kroner.


Seneste nyt

fra Nordjylland