Ole gik i svindelfælde: Mistede 10.000 på Mobile Pay

Flere har ladet sig lokke til at overføre tusindvis af kroner til en mand, de troede var en reel familiefar fra Skagen.

Onlinesvindel er i eksplosiv vækst. På fem år er antallet af anmeldte sager om it-kriminalitet næsten tredoblet. Et af gerningsstederne er Den Blå Avis, hvor en gruppe godtroende personer den seneste tid har troet, at de handlede med en familiefar fra Skagen. Ofrene betaler via eksempelvis Mobile Pay, men varerne dukker aldrig op.    

- Jeg har det ikke særlig godt med det, og jeg får også af vide, at jeg har dummet mig, og det står jeg også ved, for det har jeg. Det var ikke særlig smart, siger Ole Schultz fra Fredericia, der overførte næsten 10.000 kroner til en person, der udgav sig for at være Jesper Hegaard fra Skagen.

Jesper Hegaard viser sig at være folkeskolelærer og familiefar uden noget som helst kendskab til hverken varer eller pengeoverførsler, og Ole Schultz indser, at han er blevet svindlet.

Sønderjyden er dog langt fra den eneste, der er gået i onlinefælden, og de svindlede er nu gået sammen for at finde frem til svindleren ud fra de oplysninger, de har til rådighed som eksempelvis mobilnumre og bankkontooplysninger.

- Vi ved, hvordan han ser ud, vi ved, hvilken bil han har haft, vi ved, hvor han bor, vi har billeder af den opgang, han bor i. Det eneste politiet skal gøre, det er at gøre ud og hente ham, siger Ole Schultz om gruppens detektivarbejde.

Tilsvarende opsporingsarbejde har politiet angiveligt ikke ressourcer til, og det er eftersigende også et mere omfattende arbejde at få adgang til bankoplysningerne, selvom det ifølge udvikleren af Mobile Pay Danske Bank er let at få adgang til de formodede gerningsmænd.

- Mobile Pay er ekstremt sikkert. Nu er der tre millioner brugere og 25.000 butikker. Vi kender hver eneste bruger og hver enestre butik, så i det tilfælde, politiet henvender sig, så kan vi lynhurtigt spore pengene, fordi det er et lukket dansk system, så pengene lander altid på en dansk konto, siger Mark Wraa-Hansen, der er chef for Mobile Pay-divisionen i Danske Bank.

Det er knap 50.000 danskere, der hvert år oplever, at deres personlige oplysninger bliver misbrugt til eksempelvis bestilling af varer eller ydelser på kredit.  


Seneste nyt

fra Nordjylland