Opråb fra hjemmehjælper: "Jeg er flov og ked af det"

I et Facebook-opslag, der er delt over hele landet, fortæller en SOSU-assistent fra Brovst om alt for pressede arbejdsvilkår, som betyder, at hun ikke har den tid, der skal til for at give en god og nær omsorg.

- Jeg blev ked af mit arbejde og flov og mit arbejde, fordi der ikke var tid nok.

Sådan fortæller Nanna Irina Svensson, mens hun nyder julefreden med familien. En fred, der langt fra er til stede, når hun er på arbejde i hjemmeplejen.

- Jeg har kun akkurat tid til den opgave, jeg skal udføre. Hvis jeg for eksempel skal give en borger insulin, når jeg kun lige netop at gøre det. Der er ikke tid til at snakke lidt, spørge til deres jul og i det hele taget at se det hele menneske, fortæller Nanna Irina Svensson.

Hun har i mange år arbejdet som social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen. Nu er hun i gang med at uddanne sig til sygeplejerske, og kører jævnligt som vikar i hjemmeplejen i flere nordjyske kommuner. Hun oplever ofte at skulle nå op imod 40 hjemmebesøg i løbet af en aftenvagt, og da hun midt i december havde haft en vagt, hvor hun skulle besøge 38 borgere på syv en halv time, skrev hun et opslag på Facebook om de pressede arbejdsvilkår.

- Jeg regnede jo ud, at jeg havde 11 minutter per borger, og det er altså inklusiv kørsel og inklusive at læse op på, hvad jeg skulle gøre hos den enkelte borger samt at skrive journal, og så er der altså ikke mange minutter tilbage til borgeren i sidste ende, siger Nanna Irina Svensson.

Hun fortæller, at hun ofte må arbejde over og undlade at holde spise- eller toiletpause i løbet af en hel vagt, hvis hun skal nå alle opgaver.

Fagforeningen FOA, som repræsenterer størstedelen af de ansatte i hjemmeplejen, bekræfter, at det bliver mere og mere travlt at arbejde i hjemmeplejen.

- Vi oplever, at vores medlemmer bliver mere og mere pressede, og at de ofte går hjem med dårlig samvittighed, fordi de ikke når at gøre det, som deres faglighed beskriver, siger faglig sekretær for social- og sundhedsområdet i FOA Nordjylland, Jesper Hermansen.

Nanna Irina Svensson er snart færdiguddannet sygeplejerske. Det spring har hun dels taget, fordi opgaverne som sygeplejerske interesserede hende, men de pressede arbejdsforhold i hjemmeplejen har også haft en betydning.

- Det var det, der fik mig til at stoppe i hjemmeplejen. Jeg kunne ikke holde til, at det skulle være så travlt, og vi havde så lidt tid, siger hun.

Nanna Irina Svenssons Facebookopslag er blevet delt og kommenteret af sundhedspersonale og pårørende i hele landet, og hun har kun fået positive tilkendegivelser efter at hun har delt sine erfaringer.

- Der er mange, der skriver, at de oplever det samme, og der er flere, der er stoppet i hjemmeplejen på grund at det store pres, fortæller hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland