Oue truet af vand

Bundfrossen jord og store mængder regn- og smeltevand har givet store problemer i Oue mellem Hobro og Hadsund. På en mark stod der i dag over to meter vand.

Vandet blev kun holdt tilbage af en jordvold, men ved at forstærke den med sand kom den til at udgøre en veritabel dæmning.

Først på formiddagen var situationen i Oue så kritisk at beredskabet i Mariager Fjord kommune måtte tilkalde hjælp fra Beredskabsstyrelsens kaserne i Herning.

Mindst ti huse var truet af vand og flere af ejerne var rystede.

- Jeg har ikke sovet siden fredag morgen. Jeg har gået herude og holdt øje med jordvolden og sørget for at hælde benzin på pumperne. Det er ikke sjovt, fortæller husejer Anders Nielsen.
 

Årsagen til den store vandmængde findes ved to huse omkring en halv kilometer uden for Oue. De er begge truet af enorme vandmasser fra de omkringliggende marker. Derfor pumpes der her for at holde vandstanden omkring husene under en halv meter, og det er det vand, der truer dæmningen.

- Siden lørdag morgen er det bare blevet værre og værre, fortæller ejeren af det ene af husene, Erik Hansen. I aftes og i nat stod der så meget vand at han ikke kunne komme ind i sit hus og derfor måtte overnatte i sin bil.

Beredskabsstyrelsen fik hurtigt to kæmpe pumper i den sø der er opstået, men selv om der blev pumpet 16.000 liter væk i minuttet, så faldt vandstanden kun 10 centimeter på en time. Samtidig sku' de to huse uden for Oue også reddes. Derfor har beredskabet i Mariager Fjord og beredskabsstyrelsen i fællesskab  sat yderligere  fire pumper i drift, så der pumpes 7500 liter væk fra de to huse hvert minut.


Seneste nyt

fra Nordjylland