Partierne er enige: Der skal bygges ny fiskepassage i Sæby

Debatten om en alternativ faunapassage i Sæby Å har raset i flere år, men nu er alle partierne i Frederikshavn enige om, at der skal gøres noget.

Partierne i Frederikshavn er nået til enighed: der skal anlægges en ny faunapassage i Sæby Å.

Indtil nu har Venstre og Socialdemokratiet sat hælene i, men søndag fortæller partierne til TV2 Nord, at man gerne vil være med til at kigge på løsninger.

- Vi bliver nødt til at finde penge at lægge på bordet til nogle reelle forslag. Så kan fagfolk få lov til at vurdere, hvad der virker bedst, siger lokalformand for Venstre i Frederikshavn, Henrik Buchhave. 

Sæby Sportsfisker Klub har i flere årtier kaldt på en ny faunapassage, for fiskene kan ikke selv finde op ad fisketrappen. Fiskene kaster sig i stedet i døden, når de forsøger at komme over på den anden side. 

De får opbakning fra Dansk Naturfredningsforening i Frederikshavn, som også gerne ser, at fiskene får fri passage.

- Vi har jo fulgt projektet lidt gennem længere tid, og selv om vi ikke er helt inde i de nyeste teknikaliteter, er det vores principielle overbevisning, at fisk og vanddyr skal have fri adgang til vandløb. Så vi går ind for, at spærringer som den ved vandmøllen i Sæby skal væk, så fiskene har en chance, siger Eigil Torp Olesen, der er lokal formand for Dansk Naturfredningsforening. 

Artiklen fortsætter under videoen.

Der har længe været debat i Sæby om stemmeværket i Sæby Å. Havørrederne springer direkte i døden, når de forsøger at passere, og de lokale sportsfiskere har længe forsøgt at råbe politkerne op. Venstre har afvist at røre den gamle mølle. Nu siger de, at man skal se på problemet.

Helt nøjagtigt, hvornår der kommer til at ske noget, og hvordan passagen bliver udformet, er ikke på plads og fører endnu til stridigheder i mellem partierne.

Sæby Sportsfisker Klub har allerede været på banen med deres bud på en alternativ faunapassage og har opbakning fra Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Konservative. Men ifølge Socialdemokratiet og Venstre bliver der her ikke taget hensyn til bredejerne, der bor længere op ad åen. 

- Vi skal gøre alle parter glade. Vi skal tilfredstille lystfiskernes behov, bredejernes behov og miljøet omkring det, siger byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune Ole Rørbæk Jensen (S).

Socialdemokratiet mener, at der er fundet en løsning inden for det næste år, mens Venstre mener, at man først vil have nogle reelle planer på plads inden for de næste to år. 


Seneste nyt

fra Nordjylland