Nordjydes geniale opfindelse pudser Den Blå Planets ruder indefra

Den Blå Planet i København hyrer robot til at gøre det kedelige og besværlige arbejde for dem. Nemlig at pudse og rengøre indersiden af akvarierne.

Der skal tre dykkere med sugekopper til at rengøre indersiden af Den Blå Planets akvarier i København.

Det er kedeligt og langsommeligt arbejde, men nu kan en lille robot klare arbejdet for akvariet. 

- Robotten har den fordel, at den kan ligge et konstant tryk, mens vores dykkere skulle bruge sugekopper for at sidde fast, siger Peter David Mouritsen, afdelingsleder for teknisk afdeling på Den Blå Planet.

quote Det er lidt exceptionelt, men der er ikke så mange, der har lyst til at gøre rent hos de farlige dyr. Det klarer robotten.

Michael Saxtoft, direktør i COOLSAX

Robotten, der er opfundet af direktøren i Aalborg-virksomheden COOLSAX, Michael Saxtoft, sættes fast på ruden, og så styres den ellers med fjernbetjening, mens hajer, rokker og mindre fisk svømmer fredeligt rundt ved siden af.

Den er udstyret med en suge-anordning, så den ikke falder af ruden, selv når den kører på hovedet. Når den bevæger sig, trækker den rengøringslister hen over glasset, der fjerner alger og anden biofilm.

Undervandsrobotten er den eneste i verden af sin slags. Verdens største akvarium i Dubai Mall har derfor også købt et eksemplar til at folde sine ruder rene.

Opfinderen Michael Saxtoft er uddanet mekanisk ingeniør og spår en lys fremtid for sin robot, der også bruges i løveburet i Aalborg Zoo:

- Det er lidt exceptionelt, men der er ikke så mange, der har lyst til at gøre rent hos de farlige dyr. Det klarer robotten, siger han.

Derudover har Københavns Zoo købt et eksemplar, der får ruderne hos isbjørnene til at skinne.


Seneste nyt

fra Nordjylland