Økolandmand vinder pris for grisestald på larvefødder

Hans Henrik Thomsen fra Hallund er kåret som Årets Økohåndværker for sin idé med en rullende grisestald.

En rullende grisestald på larvefødder er ikke kun en sjov Georg Gearløs-idé - det er også en idé, der har sikret den økologiske landmand Hans Henrik Thomsen fra Hallund titlen som Årets Økohåndværker.

Det er Økologisk Landsforening, der har givet Hans Henrik Thomsen prisen, fordi han fundet en utraditionel løsning på et problem, landmænd har kæmpet med i årevis, nemlig at gøre griseavl mere miljøvenligt. Ved at flytte stalden 10 meter to gange om dagen sikrer han, at grisene aldrig gøder det samme sted ret længe, og at de hele tiden får ny jord at rode i.

- Når man normalvis har grisene ude på en stor mark, vil de altid finde det samme sted at gøde. Det betyder, at der vil komme en kæmpe forurening fra netop det sted, forklarer Hans Henrik Thomsen.

quote Der er ikke nogen, der keder sig her. De har rigeligt at gøre med at grave efter regnorme, så vi har aldrig set halebid blandt grisene.

Hans Henrik Thomsen, landmand

Forsøget bliver fulgt af forskere fra Aarhus Universitet, og de ser fremtidsmuligheder i det utraditionelle staldsystem - både hvad angår miljø, dyrevelfærd og økonomi.

- Det åbner for helt nye muligheder, og åbner måske også muligheden for, at vi kan have flere slagtesvin på friland. Det vil sige, at vi kan forvente at se mindre miljøbelastning, siger Heidi Mai-Lis Andersen, der forsker i svineproduktion ved Aarhus Universitet. 

Hans Henrik Thomsen har 450 grise, så indtil videre er det en nicheproduktion. Egentlig satser han på at dyrke økologisk korn. Han håber, at hans forsøg vil inspirere andre landmænd til at gøre det samme.

- Der er andre landmænd, der er klar til at komme i gang. Så må vi se, hvor meget kød forbrugerne efterspørger til sidst, lyder det fra Hans Henrik Thomsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland