Pilot styrtede i døden i Nordjylland - har bud på hvem han var

Det er muligt at spore sig ind på, hvad det er for et fly, der er blevet gravet op i Nordjylland - og hvem piloten var, siger ekspert.

Det tyske fly, som styrtede ned i Birkelse under Anden Verdenskrig og nu er blevet fundet af en gårdejer og hans søn, er en Messerschmitt 109. Det siger Søren C. Flensted, der står bag hjemmesiden Airwar Over Denmark.

- Og det passer med, at tyskerne fløj træningsflyvninger fra Aalborg i alle krigsårene, og det sidste år fløj de også med Messerschmitt.

Tabsmeldinger fortæller historien

Det er imidlertid muligt at komme flyets historie endnu nærmere. Det tyske luftvåben, Die Luftwaffe, førte nemlig nøje protokol med både deres fly og deres piloter.

På sin hjemmeside har Søren C. Flensted kortlagt samtlige nødlandinger og styrt foretaget af både tyske og De Allieredes fly på dansk jord og i danske farvande under 2. verdenskrig.

Når et fly styrtede eller forsvandt, blev der udfyldt tabsmeldinger på begge dele, og derfor er det blevet holdt rede på næsten alle de tyske fly, der styrtede ned over Danmark fra april 1940 til maj 1945.

Et Messerschmitt Bf 109 G-2 fra Anden Verdenskrig - et fly af næsten samme type som det, der er blevet gravet op i Birkelse.
Et Messerschmitt Bf 109 G-2 fra Anden Verdenskrig - et fly af næsten samme type som det, der er blevet gravet op i Birkelse.
Foto: Wikimedia Commons

Og selv om en stor del af disse tabsblanketter for flyene er blevet tilintetgjort, så eksisterer tabsmeldingerne for personerne stadig. Derfor er det muligt for Søren Flensted at give et yderst kvalificeret bud på, hvilket fly, der er tale om. 

Træningsfly fra Aalborg

Der er med stor sandsynlighed tale om et træningsfly, der fløj ud fra Aalborg den 27. november 1944, men som aldrig vendte tilbage.

Årsagen til, at det ikke kan fastslås helt nøjagtigt endnu, er, at tyskerne ikke opgav præcise koordinater for nedstyrtningen. Det er blot angivet som ”i nærheden af Aalborg”. Det er imidlertid meget få fly, hvis nedstyrtningssted, man ikke kender, og dermed kan man hurtigt udelukke en lang række styrtede fly.

Én tabsmelding står dermed tilbage, som den, der sandsynligvis beskriver flyvraget fra Birkelses oprindelse.

Korporal bag rorpinden

Ifølge tabsmeldingen var pilotens navn Bruno Krüger, og han havde titlen ’obergefreiter’ eller korporal på dansk.

Tabsmeldingen lyder helt præcis: ”Pilotelev korporal Bruno Krüger fløj Bf 109G-6 serienummer 20672, da han styrtede ned i en mose. Die Luftwaffe har ikke været i stand til at bjærge hverken piloten eller luftfartøjet. Korporal Bruno Krüger har ingen kendt grav.”

Og der er en god grund til, at Luftwaffe ikke bjærgede flyet selv om de var på ulykkestedet, siger Søren C. Flensted, der har set resterne af flyet.

- Det er totalt smadret. Den største klump, der er tilbage er V12-motoren, men selve forenden er helt ødelagt.

Den tyske ambassade er kontaktet

Heller ikke piloten, som altså med al sandsynlighed er Bruno Krüger, er der meget tilbage af.

- Der er kun nogle knoglerester, siger Søren Flensted, der har set flyvraget i forbindelse med, at ejeren af marken kontaktede ham for at få vurderet, om det var farligt.

Med fundet får piloten mulighed for at blive stedt til hvile af sine efterkommere. I forbindelse med udgravningen og fundet af liget har ejeren af grunden nemlig kontaktet politiet, der har taget kontakt til den tyske ambassade. Om det fører til en officiel begravelse er endnu uvist.

Kendte til flyet

Familien på ejendommen i Birkelse har utroligt nok kendt til flyet, siden det styrtede i 1944, men familien har ikke rørt vraget – blandt andet af hensyn til risikoen for at finde sprængfarlige genstande.

Da flyet styrtede ned, var området som nævnt en mose, men i løbet af de mere end 70 år, der er gået siden, er mosen blevet til mark, og dermed er en udgravning blevet mulig.

Nu befinder resterne af flyet sig derfor i et fem meter dybt hul, der stadig bærer præg af engang at have været den mose, som blev Bruno Krügers sidste hvilested – indtil nu.

Vi finder ikke flere fly

Omkring 9.700 tyske militærfolk mistede i løbet af 2. verdenskrig livet i Danmark ifølge Søren C. Flensted, hvoraf kun et fåtal var fra det tyske Luftwaffe.

Kun få blev dræbt i faktisk kamp, mens de fleste af de tyske piloter i Danmark døde i forbindelse med træning – på samme vis som Bruno Krüger.

Det er en skråsikker Søren C. Flensted, der mener, der er tale om den tyske pilot, for med dagens fund i Nordjylland er der meget vel sat et punktum i flyentusiastens opgørelse.

- Sådan en der er ren tilfælde, at den dukker op – og det er formentlig også den sidste, for jeg mener ikke, vi mangler andre, fortæller Søren C. Flensted til TV 2.

Hør Daniel Kristiansen, der fandt det historriske fly, fortælle om oplevelsen;

 
 

Seneste nyt

fra Nordjylland