Sådan vil regeringen skaffe flere læger, sygeplejersker og sosu'er

Der er ingen tvang i regeringens nye udspil, der skal sikre flere hænder i sundhedssektoren.

Der er en kæmpe mangel på læger, sygeplejersker og sosu'er. Det vil regeringen rette op på med udspillet 'Flere hænder og større arbejdsglæde', som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) præsenterer fredag. 

Der er "ingen trylleløsninger", lyder det fra ministeren, der lægger op til drøftelser med områdets parter for sammen at finde nye løsninger. 

Det kan for eksempel være, foreslår ministeren, at tilbyde læger en 'flyttepakke' i form af hjælp med bolig og et job til en ægtefælle for at lokke læger ud i områder med akut lægemangel. 

- Vi vælger at gøre det med lyst og ikke med tvang. Det, tror vi, er en forudsætning for en øget arbejdsglæde i vores sundhedsvæsen, siger Ellen Trane Nørby med henvisning til Socialdemokratiets forslag om at tvinge unge læger til at arbejde et halvt år i områder med lægemangel, inden de kan fortsætte deres speciale.

LYN-ANALYSE af Hans Engell, politisk kommentator

Hvis ikke regeringen har organisationerne med sig, bliver de kommende måneders forhandlinger i strid modvind. Så er der ikke mange chancer for også at få vælgerne med. Så det her er for at få dem med på vognen i stedet for at have dem som modspiller.

Regeringen gør virkelig, hvad den kan for at drysse sukker på projektet. Det er meget klogt. Har du positive medarbejdere, der taler godt om projektet på skærmen, så har du pludselig en anden opbakning. Læger og sygeplejersker har jo en større troværdighed end politikere.

En del af sundhedsreformen

Udspillet kommer i forlængelse af regeringens udspil til en sundhedsreform, som blev præsenteret onsdag. Her kom det blandt andet frem, at regeringen vil oprette 160 ekstra uddannelsesstillinger i løbet af 2019 og 2020.

Derudover vil den tilføre 100 flere ydernumre, der vil give flere praktiserende læger og speciallæger mulighed for at starte en praksis. Og så vil regeringen uddanne 600 flere sygeplejersker fra 2019-2022. 

Fredagens udspil føjer mere til. Her får du hovedpunkterne:

  • LÆGER: Flere yngre læger ud i almen praksis over hele landet

Det vil regeringen sørge for ved at oprette 320 såkaldte introduktionsstillingeri almen medicin. Her kan yngre læger blive introduceret for livet i en almen praksis, hvorefter de så - håber regeringen - kan søge et hoveduddannelsesforløb i almen medicin. Efter planen skal de første læger ud at arbejde i almen praksis allerede senere på året. 

- Det er dygtige, yngre læger, der kommer ud her og nu og yder en indsats, inden de skal uddannes til speciallæger, siger Ellen Trane Nørby.

Regeringen foreslår også, at yngre læger skal kunne ansættes som reservelæge i almen praksis, og at man kan tage orlov fra sit sygehusjob for at komme ud i et lægehus og prøve livet som almen læge. 

  • SYGEPLEJERSKER skal op i tid

Der skal uddannes 2000 ekstra sygeplejersker. Og ministeren vil indkalde til drøftelser med de faglige organisationer Danske Regioner og KL for at finde ud af, om man kan organisere arbejdet på en anden måde, så flere har lyst til at gå op i tid. 

Der skal investeres i at gøre arbejdsmiljøet bedre, for omkring halvdelen af alle landets sygeplejersker er på deltid - enten frivilligt eller ufrivilligt. Målet er ikke at få alle sygeplejersker til at arbejde fuld tid. Men kan man få dem til bare at arbejde en time mere om ugen, vil det frigøre 1000 ekstra sygeplejersker, lyder det fra sundhedsministeren. 

  • SOSU'er skal kunne mere 

Der skal være flere social- og sundhedshjælpere, og de skal kunne løfte flere opgaver. Derfor blev der afsat en større pose penge på finansloven til at gøre faget mere attraktivt. Blandt andet kommer man til at kunne specialisere sig i psykiatri eller demens. 

Også her vil sundhedministeren indkalde til drøftelser med blandt andre FOA for at finde nye løsninger. 

- Vi skal sikre ordentlige vilkår, så det bliver attraktivt at søge ind i faget, og man kan se karrieremulighederne, siger Ellen Trane Nørby. 


Seneste nyt

fra Nordjylland