Kromanden jubler: Der er masser af østers i Limfjorden

For første gang i mange år skal der i denne sæson skrabes østers i Løgstør Bredning. Fiskerne er dog bekymrede for, at priserne vil falde for meget.

Der er gode nyheder til dem, der er vilde med østers fra Limfjorden.

Fiskeriet er netop gået i gang, og årets kvote er på 500 tons. Det er tre gange så meget som sidste år, og dermed kan forbrugerne formentlig se frem til et større udbud og lavere priser.

- Det er en fantastisk ting for os, der prøver at sælge og promovere Limfjordens østers og muslinger. Østers er i dag en dyr luksus-spise, og man kan håbe på, at de bliver lidt billigere og nemmere at få fat i, siger kroejeren fra Sallingsund Færgekro på Mors, Jens Peter Skov.

quote Det er en fantastisk ting for os, der prøver at sælge og promovere Limfjordens østers og muslinger. Østers er i dag en dyr luksus-spise, og man kan håbe på, at de bliver lidt billigere og nemmere at få fat i

Jens Peter Skov, Kroejer, Sallingsund Færgekro

Forklaringen på den store kvote er, at der for første gang i mange år er åbnet for fiskeriet i Løgstør Bredning. 

Fiskerne plejer kun at skrabe østers i Nissum Bredning, men med åbningen af fiskeriet i Løgstør Bredning bliver kvoten i år på 500 tons.

- Vi har i 50 og måske 100 år ikke set så mange østers i Løgstør Bredning som i år. Der har altid været små pletter hist og her, som man skulle være kender for at finde, men nu er der så store mængder, at vi føler os trygge ved at give en kvote, siger professor Jens Kjerulf Petersen fra DTU Aqua, Dansk Skaldyrcenter i Nykøbing.

Flere forklaringer på de mange østers

Hvorfor der nu er så mange østers i Løgstør Bredning, kan forskerne ikke give et entydigt bud på.

- Nogle af forklaringerne er stigende havtemperaturer, som favoriserer gydningen af østers. Og så er der måske også kommet mere plads ude i Løgstør Bredning. Der er ikke så mange muslinger som tidligere, så der er ikke så meget konkurrence om pladsen, siger Jens Kjerulf Petersen.

Limfjordsfiskerne er også godt tilfredse med den store kvote. Formanden for Foreningen Muslingeerhvervet, Viggo Kjølhede, lufter dog også en bekymring for faldende priser.

- Der er ingen grund til at få mere på markedet, end markedet har behov for. Det er altid en fordel, at der er lidt efterspørgsel. Nu kommer der så en tredobling, og det kan godt gå hen og give lidt problemer, men lad os nu se. Vi har jo nogle gode industrier, der er dygtige til at sælge, så mon ikke det går, siger han.

Kvoten i Løgstør Bredning er på 400 tons.

Efter 50 års forbud må der nu igen fiskes efter østers i Løgstør Bredning. Der har ellers i løbet af de sidste mange år været for få østers i området til, at det har været forsvarligt at fiske efter dem. Men nu vurderer DTU Aqua, at østersforekomsterne i Løgstør Bredning trives så godt, at fiskeriet kan åbnes.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland