Nationalpark Thy fylder 10 år

Det er i dag ti år siden, at Nationalpark Thy blev indviet. Parken har med tiden fået stor betydning i lokalområdet.

Den 22. august 2008 mødte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og miljøminister Troels Lund Poulsen op og klippede snoren til Nationalpark Thy.

Dermed var Danmarks første nationalpark en realitet.

Det er nu præcis ti år siden, og det er ikke kun naturglade mennesker, der har fået glæde af parken. Også det lokale erhvervsliv mener, at der er meget at fejre i dag.

- Nationalparken har jo først og fremmest fået et navn og en identitet, som man har kunne tage ind. Både for befolkningen i Thy, men også for virksomhederne, der har taget den ind og sagt, at det her, det er også en del af vores virksomhed og vores identitet som virksomhed, fortæller Lars Torrild, der er formand for Thy Erhvervsforum og tilføjer:

- Vi kan godt finde de første 120 til 130 mennesker, der er blevet ansat som en del af Nationalparken. Jeg tror dog, at det antal, der reelt er blevet ansat, er større, for mange har kunne udvide med nye idéer og nye services.

Lars Torrild mener ikke, at erhvervet i Thy havde været det samme uden nationalparkens image.
Lars Torrild mener ikke, at erhvervet i Thy havde været det samme uden nationalparkens image.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Derfor blev det en nationalpark

Thy blev den 29. juni 2007 valgt af miljøministeren som den første danske nationalpark. 
Det skyldes særligt de store klithedelandskaber, der findes langs kysten mellem Hanstholm og Agger Tange. Den særlige klitnatur er unik i europæisk sammenhæng.

Kilde: Nationalpark Thy

Fra øl til t-shirts

En af de virksomheder, som har brugt nationalparken aktivt, er Thisted Bryghus. Det 100 år gamle bryghed så straks mulighederne.

- Vi bruger den i vores markedsføring, og vi bruger den på den måde, at vi lancerer nogle andre produkter, hvor vi blandt andet samler ingredienser, fortæller bryghusets administrerende direktør, Aage Svenningsen, begejstret.

Man ser tydeligt inspirationen fra naturen i designet på flere af Elsks t-shirts.
Man ser tydeligt inspirationen fra naturen i designet på flere af Elsks t-shirts.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

En anden virksomhed der henter meget inspiration fra parken er Elsk, der ligger i Hanstholm. De producerer blandt andet t-shirts, hvor mange af deres designs kommer fra naturen.

- Nationalpark Thy er klart en af vores grundsten, for en kæmpe del af vores inspiration kommer ude fra naturen her på Thy. Vi bruger det her rigtig meget, forklarer designer Lukas L. Leszczynski.

Du kan se et program om nationalparkens betydning for erhvervslivet herunder:


Seneste nyt

fra Nordjylland