Søren Gade taler ud om sin sorg: Sympatien vælter ind

Den nordjysk valgte folketingspolitiker, Søren Gade, mindes på Facebook sin afdøde hustru i et opslag, der har fået en overstrømmende modtagelse af politikerens mange følgere.

Et opslag om at miste giver genklang på Facebook.

For 10 år siden mistede Søren Gade sin kone Helle Buskbjerg Poulsen til tyktarmskræft. I et opslag på Facebook mindedes folketingsmedlemmet i går hustruen og ti-årsdagen, og det har indtil videre godt 3.000 personer anerkendt.

I opslaget skriver Søren Gade blandt andet, at "Helles død har for altid efterladt et sår, som ingen plastre, uanset størrelsen, kan holde sammen på". Han fortæller om, hvordan sorgen har ændret sig, men at den altid vil være der.

- Vi er generelt rigtig dårlige til at snakke om sygdom og død. Vi gemmer os i det i stedet for at komme ud med det, skriver Søren Gade. 

Opslaget har fået hundredevis af kommentarer - de fleste fra folk, som tilslutter sig politikerens budskab om, at det er vigtigt at tale med venner, kolleger eller familiemedlemmer, hvis de har mistet.

quote Vi er generelt rigtig dårlige til at snakke om sygdom og død. Vi gemmer os i det i stedet for at komme ud med det. 

Søren Gade

 

- Kan kun tilslutte mig det, du skriver. Tabet kommer man aldrig over, men man lærer at leve med de gode minder, skriver eksempelvis Jan Ziegenfeldt Kjærsgaard.

- Kære Søren. Tak for at du deler. Du har så evig ret, skriver Marianne Strauss.

Forsker: Det hjælper at tale om sorgen

Søren Gade fortæller, at der ligger mange tanker bag opslaget, som han har lavet for at få snakken om sorg ud i offentligheden.

- Vi er generelt rigtig dårlige til at snakke om sygdom og død. Vi gemmer os i det i stedet for at komme ud med det. Det er jo heller ikke fordi vi hele tiden skal snakke om de tunge ting, men jeg tror på, at vi skal være der for vores nærmeste, når der er brug for det i stedet for at løbe væk, siger Søren Gade.

Og det hjælper faktisk at tale om sorgen, viser forskning på området.

- De fleste sørgende oplever en lindring af sorgen, når de får mulighed for at tale om deres følelser. De fleste savner en fortrolig, når de bliver ramt af en stor sorg, siger psykolog, forfatter og forsker på Aarhus Universitet med speciale i sorg, Mai-Britt Guldin.

 

quote Forskning viser, at det er hjælpsomt for de fleste, når der bliver sat ord på sorg.

Mai-Britt Guldin, psykolog

 

Hun forklarer, at sorg opleves meget forskelligt fra person til person, men at det for mange kan være en hjælp at se et opslag som det, Søren Gade har lavet.

- Det er vigtigt at huske, at sorg bliver ved. Det stopper ikke bare. Folk har tit en forventning om, at sorg med tiden går over, men alle undersøger viser, at den fortsætter med at være der - bare i en anden form. Forskning viser, at det er hjælpsomt for de fleste, når der bliver sat ord på sorg. Der bliver skrevet mange bøger og sange om at miste, og der er lavet mange kunstværker, som udtrykker menneskets sorg. Det fortæller alt sammen, at det er hjælpsomt for mange af os, når emnet sorg bliver taget op, siger Mai-Britt Guldin.

Personlige snakke hjælper

Efter at han mistede din kone til kræft, er Søren Gade selv blevet protektor i Tarmkræftforeningen, og han arbejder også som ambassadør for Stafet For Livet, der samler ind til kræftforskning.

- Dengang vi mistede Helle, troede jeg ikke, at jeg havde brug for at tale om det. Men jeg kunne alligevel mærke, at det hjalp mig, da en kammerat hev fat i mig og vi fik snakket og grædt en masse. Jeg har lært, at det ikke hjælper noget at stå med krydsede arme. Når jeg er ude for at holde foredrag om at miste, så er jeg også nødt til selv at åbne op for de følelser, jeg stod med og stadig har, hvis andre skal have noget ud af det. Det håber jeg også, jeg kan opnå med det her opslag, siger Søren Gade.


Seneste nyt

fra Nordjylland