Pas på dine kaniner: Dødelig og smitsom sygdom er på vej

Sygdommen har fået Danmarks Kaninavlerforening til at fraråde alle samlinger og udstillinger med kaniner. "Det er en helt ekstraordinær situation," siger formanden.

Den farlige kaninsygdom VHD kan være på vej til Danmark, og derfor fraråder Danmarks Kaninavlerforening nu alle udstillinger og samlinger af kaniner - foreløbigt indtil til den 3. oktober.

Foreningen beskriver det som en hel ekstraordinær situation, efter der på Bornholm, i Sverige og Nordtyskland har været flere alvorlige udbrud af sygdommen, der er ekstremt smitsom og dødelig.

- Fra de berørte avlere ved vi, at kaniner kan blive dårlige og dø på under en halv time. I mange tilfælde uden et eneste tegn på, hvad de er døde af, fortæller Carsten Philipsen, der formand for Danmarks Kaninavlerforening

quote Fra de berørte avlere ved vi, at kaniner kan blive dårlige og dø på under en halv time.

 

- Vi taler om en dødelighed på over 90 procent, så det har fatal betydning for kaninavlen i Danmark. Racer og avlstammer, der er forædlet gennem årtier kan gå tabt, siger han.

- Det der gør det særligt farligt i år er også, at sygdommen har muteret til en version 2, så at sige. Og det betyder, at ingen vacciner er brugbare til netop denne type af VHD, fortæller han videre.

Danmarks Kaninavlerforening skriver i en pressemeddelse, at de mest grundlæggende forholdsregler, man som kaninholder kan gøre sig, er at standse fodring med frisk græs, lade være med at bruge græsningsbure og løbegårde, lade være med at gå ture med kaninen i sele og så give frisk ny vand fra hanen hver dag, ikke fra beholdere eller spande.

Det er også vigtigt at rense buret hyppigt, og at møget skaffes af vejen på en måde, så der ikke kan komme insekter i det - hverken hjemme, i skoven eller på genbrugspladsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland