Pas på i naturen: Hugorme er ekstra fjendtlige i foråret

Hugormen er på vej ud af vinterhi og bider i øjeblikket hurtigt fra sig. På Aalborg Universitetshospital vurderer de, at omkring 10 nordjyder hvert år er forbi sygehuset på grund af hugormebid.

De er måske ikke så store, men alligevel kræver de stor forsigtighed. Landets eneste giftslange, hugormen, dukker i øjeblikket frem i den nordjyske natur.

- Fra midten til slutningen af marts er der rigtig stor chance for at finde en hugorm, der ligger og solbader. Hugorme er vekselvarme og har brug for solens energi. Derfor er det nu, de begynder at titte frem, siger Esben Buch, der er naturvejleder i Aalborg.   

Det er særligt her i foråret, at man skal passe på. Hugormene er stadig sløve og kolde efter deres vintersøvn og bevæger sig ikke så hurtigt som normalt. Derfor er de i øjeblikket ekstra fjendtlige og bider hurtigt fra sig, lyder det fra naturvejlederen.

- Hugormene har ligget i vinterhi siden oktober, men i marts søger hannerne hen til solrige pletter for at få varme. Det gør de for at modne deres sædceller. Og når der så kommer et menneske forbi, og de er for lang tid om at flygte - så bider de fra sig i stedet, siger han.

quote Vi løb rundt og legede, og så lige pludselig sagde jeg av, fordi det gjorde rigtig ondt.

Tobias Risager, Tværsted

Det mærkede den dengang fem-årige Tobias Risager, der på familiens campingferie i 2014 blev bidt i foden af en hugorm.

- Vi løb rundt og legede, og så lige pludselig sagde jeg av, fordi det gjorde rigtig ondt. Så løb jeg hen til min mor, og så kastede jeg op, fortæller Tobias Risager fra Tværsted.

- Vi troede først, Tobias havde trådt i en tidsel eller sådan noget. Men da foden så begyndte at hæve op og blive meget rød, så tænkte vi, at det nok ikke kun var det, siger Tommy Risager, der er far til Tobias.

 
 
Foto: Privatfoto

På Aalborg Universitetshospital, vurderer de, at omkring 10 nordjyder hvert år er forbi sygehuset på grund af hugormebid.

- Når man bliver bidt, sker der først en hævelse og en stærk smerte, og i løbet af de næste par timer vil man få flere tiltagende symptomer. Men så længe det holder sig lokalt, så er det slet ikke farligt, siger Henrik Nielsen, der er overlæge på Aalborg Universitetshospital.

quote Bliver man bidt, skal man forholde sig i ro, så giften ikke spreder sig. Man må heller ikke klemme, skære eller suge i bidstedet. Også man må råde alle til at søge læge efter et hugormebid.

Henrik Nielsen, Overlæge ved Aalborg Universitetshospital.

Hugormen er Danmarks eneste giftslange, og den kan blive op til en meter lang. Heldigvis er det sjældent livstruende, når giftslagen bider. Men ifølge overlægen, skal du alligevel tage det alvorligt, hvis giftslagen sætter tænderne i dig.

- Man kan ikke vide, hvordan det vil udvikle sig for den enkelte. Bliver man bidt, skal man forholde sig i ro, så giften ikke spreder sig. Man må heller ikke klemme, skære eller suge i bidstedet. Og så må jeg råde alle til at søge læge efter et hugormebid, siger Henrik Nielsen.

Det var netop, hvad familien Risager gjorde, da Tobias blev bidt.

- Vi sendte et billede til en læge. Han synes så, at vi skulle komme ind forbi, fordi det så alvorligt ud, siger Tobias’ far, Tommy Risager.

I dag mærker den ni-årige Tobias Risager ikke noget til bidet. Men det har dog lært ham, at tage sine forholdsregler.

- Inden vi løber ud og leger, har vi altid en voksen til at tjekke, om der er noget i græsset, siger Tobias Risager. 

I indslaget herunder fortæller Tobias Risager om mødet med hugormen.

 
Her fortæller naturvejleder Esben Buch om en af de hugorme, man skal passe på i naturen. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland