Patientforeninger jagter Region Nordjylland

Sundhedsministeren inddrages i strid mellem patienter og Region Nordjylland om frit sygehusvalg.

Patientforeningen Danmark går nu ind en strid med Region Nordjylland om patienters ret til frit sygehusvalg ved at inddrage Folketinget.

Patientforeningen Danmark anker over, at regionen ikke oplyser patienter om muligheden for at blive behandlet på offentlige sygehuse i andre regioner eller på privathospitaler og i udlandet, når Nordjylland ikke selv kan opfylde behandlingsgarantien på en måned. Det er ulovligt, så længe Folketinget ikke har vedtaget den bebudede suspendering af behandlingsgarantien, fremfører Patientforeningen. Og Patientforeningen har nu skrevet til både sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), Folketingets sundhedsudvalg og formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

I forvejen har en anden af landets patientforeninger, blot kaldet Patientforeningen, meldt regionen til politiet med samme begrundelse.

Formanden for Patientforeningen Danmark, Karsten Skawbo-Jensen, siger:

- Når Folketinget til oktober suspenderer det udvidede frie sygehusudvalg ved at ændre sundhedsloven, må vi nødtvunget acceptere det. Men indtil da er disse lovbrud og fiflerier helt utålelige. Patientrettighederne er ikke det papir værd, de er skrevet på.

Behandlingsgarantien bliver suspenderet af Folketinget, fordi forårets konflikt på sygehusområdet medførte en massiv ophobning af patienter på ventelisterne. 15 procent af patienterne i Region Nordjylland får lige nu ikke meddelt en dato for behandlingen, sådan som patientloven ellers giver patienterne krav på. Det har Region Nordjylland forklaret med, at ventelisterne er så lange, at regionen ikke kan nå at fastlægge en dato inden for tidsfristen på en uge.

- Det er rigtigt, at patienterne rent teknisk har ret til behandling på privathospital eller privatklinikker. Men det er samtidig også sådan, at der er flere behandlinger, der slet ikke bliver tilbudt i det private regi, har sundhedsdirektør Per Christiansen forklaret.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland