Professor kritiserer KL-undersøgelse i Rebildsag

Rapport frikender politikere i Rebildsag. Men KL er ikke en del af det uvildige kontrol- og tilsynsapparat.

Kommunernes Landsforening (KL) kritiseres for inhabilitet, efter at foreningen har undersøgt og placeret ansvaret i den såkaldte Rebildsag, hvor en mand er kendt skyldig i groft seksuelt misbrug af ni børn.

Sagen kostede for få dage siden den tidligere børne- og ungdomschef jobbet, men rapporten fra KL frikender politikerne.

- KL er ikke en del af det uvildige kontrol- og tilsynsapparat med kommuner, og deres undersøgelser kan derfor kritiseres for ikke at være tilstrækkeligt neutrale, siger Michael Gøtze, juraprofessor ved Københavns Universitet, til Politiken.

- KL undersøger jo egne medlemmer, siger han.

Det var ellers en lettet borgmester for kommunen, der kommenterede rapportens konklusioner den 15. november.

- Det er en meget stor lettelse, at det nu er slået fast, at det intet belæg er for, at jeg eller andre politikere har begået fejl i sagen eller handlet kritisabelt, sagde borgmester Anni Winther (V).

Allerede kort efter den udtalelse krævede et antal byrådsmedlemmer en uvildig undersøgelse med fokus alene på politikernes og først og fremmest borgmester Anny Winthers håndtering af forløbet.

- Der er fortsat i højeste grad brug for en kulegravning af det politiske ansvar i Rebild-sagen, sagde Dansk Folkepartis medlem af byrådet, Rikke Karlsson.

Hun har også kritiseret rapporten og stillet spørgsmålstegn ved dens gyldighed.

- Den undersøgelse, som KL har lavet, består af interviews med en chef og to medarbejdere. Den har slet ikke haft fokus på politisk ansvar, men på en tidligere leder. Man finder det, man leder efter, siger hun.

Den 56-årige far i Rebild-sagen, som blev afgørende for afsløringen af kommunens lemfældige behandling på børne- og ungeområdet, blev kendt skyldig i groft seksuelt misbrug af ni børn - heraf syv af sine egne - og idømt 12 års ubetinget fængsel.


Seneste nyt

fra Nordjylland