Sundhedsreform: Regeringen vil have flere læger til almen praksis i hele landet

Der skal opslås op til 320 introduktionsstillinger i almen medicin, foreslår regeringen i udspil til at sikre lægedækningen.

Der skal langt flere yngre læger ud i almen praksis over hele landet. Det er et af hovedbudskaberne i det udspil, som regeringen fredag præsenterer i forlængelse af den sundhedsreform, der blev præsenteret forleden.

Regeringen vil således opslå op til 320 introduktionsstillinger i almen medicin, oplyser Sundhedsministeriet til avisen Danmark.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) påpeger, at udspillet skal ses i sammenhæng med sundhedsreformen, der skal styrke almen praksis ved investeringer i sundhedshuse med flere læger og andet sundhedspersonale under samme tag.

Det skal ifølge ministeren gøre det langt mere attraktivt at vælge almen praksis. Sundhedshuse med flere læger i samme hus er en del af løsningen, påpeger Ellen Trane Nørby.

- Vi ved, at det er det, de yngre læger efterspørger. De vil ikke sidde i solopraksis med frygt for at stå for for mange opgaver selv, siger ministeren til avisen Danmark og tilføjer:

- 70 procent af landets lægepraksis har lukket for tilgang, og det gælder både land og by. Svaret er ikke at tvangsflytte lægerne som Socialdemokratiet vil. Jeg oplever ikke, at det er det, som eksempelvis de ældre patienter ønsker. De ønsker ikke en læge, som er på gennemrejse, men faste læger, mener Ellen Trane Nørby.

Minister: Giver flere læger her og nu

Når lægerne har gennemført introduktionsstillingen, kan de søge et hoveduddannelsesforløb i almen medicin. Regeringen vil samtidig øge antallet af disse forløb med i alt 160 i 2019 og 2020.

Efter planen skal de første læger ud at arbejde i almen praksis senere i 2019, når de nærmere detaljer for aftalen er forhandlet på plads med regionerne og de praktiserende lægers organisation, PLO.

- Det betyder, at vi får læger ud her og nu, siger Ellen Trane Nørby.

Målet er, påpeger hun, at de læger, som via introduktionsstillingerne stifter bekendtskab med almen praksis, tager en hoveduddannelse inden for området og dermed på sigt kan være med til at løse lægemanglen på dette felt.

Regeringen skal sammen med regionerne og PLO diskutere, hvordan lægerne skal fordeles mere konkret. Der er lagt op til, at de steder, hvor mange praksis har lukket for tilgang, vil få den relativt største andel læger.

Bo Libergren (V), der er formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark og har ytret sig stærkt kritisk over regeringens udspil til en sundhedsreform, glæder sig over denne del af udspillet. Han henviser til, at regionerne selv har foreslået det samme, og at der er stigende interesse for introduktionsstillingerne.

Udvalgsformanden afviser dog, at der er ekstra lægehjælp lige om hjørnet.

- Det bliver ikke på kort sigt, for det tager fire år at uddanne lægerne, så det kommer ikke til at gøre en forskel fra start, påpeger Bo Libergren.

Et positivt og tiltrængt udspil, lyder vurderingen fra de praktiserende lægers formand i Syddanmark, Jørgen Skadborg, efter han har fået forelagt det udspil til bedre lægedækning, som regeringen præsenterer fredag.

- I modsætning til det, som et andet parti (Socialdemokratiet, red.) har foreslået, nemlig at tvinge unge læger ud i praksis, bliver stillingerne her slået op, så man kan søge dem. Det er mange gange bedre at få nogen til at arbejde i praksis, som gerne vil det. Så går de til arbejdet på en positiv og ihærdig måde, og det har stor værdi for de praktiserende læger, siger Jørgen Skadborg.

Knap så positiv er Socialdemokratiets sundhedsordfører, nordjyske Flemming Møller Mortensen, som kalder udspillet for gammel vin på nye flasker.

- De ting, regeringen kommer med, har været diskuteret bredt politisk. Det er gammel vin på nye flasker, og regeringen mangler at tage nye initiativer, der kan stoppe den katastrofale udvikling, siger Flemming Møller Mortensen og understreger, at hans parti allerede kom med forslaget om at øge antallet af hoveduddannelsesforløb i efteråret.

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland