Region Nordjylland forsøger at sælge forurenet grund

Terndrup-borgere er i oprør over, at Region Nordjylland er i gang med at sælge en forurenet grund i byen.

Region Nordjylland er i fuld gang med at sælge en forurenet grund i Terndrup, hvor der tidligere lå et sygehus. Folk i byen forstår ikke, hvorfor princippet om, at en forurener selv skal betale for oprydning tilsyneladende ikke gælder for Region Nordjylland selv.

quote Det er vanvittigt det, de laver. Region Nordjylland flygter fuldstændig fra deres ansvar

Allan Busk (Den Sociale Fællesliste)

- Jeg mangler næsten ord for det. Det er vanvittigt det, de laver. Region Nordjylland flygter fuldstændig fra deres ansvar og jeg synes, det er en skandale af rang, siger Allan Busk (Den Sociale Fællesliste), byrådsmedlem i Rebild Kommune.

Det er et par år siden, det gamle Terndrup Sygehus blev revet ned, og nu er grunden altså sat til salg. En del af grunden er blevet renset for olieforurenet jord, og i slagsopstillingen tages der forbehold for, at der kan ligge mere skidt i jorden.

- Det har jeg det meget dårligt med. Vi har drøftet det i lokalrådet og borgerforeningen, og vi var blevet lovet, at grunden skulle have været oprenset, siger Ivan Johansen, der er formand for Terndrup Borgerforening.

Det er både besynderligt og forkert, at Region Nordjylland er i gang med at sælge en af regionens egne grunde, når den sandsynligvis er forurenet. Sådan lyder det fra et af regionsrådets medlemmer.

quote De skulle være de første til at få renset sådan noget op, og de ved godt, at forureningen er her

Sten Gotfred Muhlig, nabo

- Jeg synes, at det er forkert, at vi som offentlig myndighed sælger en forurenet grund, der er beliggende i Terndrup - ja, for den sags skyld uanset hvor pokker, den er beliggende, siger Arne Nielsen (Socialdemokraterne), regionsrådsmedlem i Region Nordjylland.

Borgerne i Terndrup er fortørnede over, at Region Nordjylland ifølge dem forsøger at løbe fra ansvaret ved at sætte grunden til salg i stedet for at få den renset.

- De skulle være de første til at få renset sådan noget op, og de ved godt, at forureningen er her, siger Sten Gotfred Muhlig, der er nærmeste nabo til grunden.

- Hvis vi har en olietank derhjemme, der har lækket, så er der jo kun en til at betale - det er ham, der ejer grunden. Det er jo Region Nordjylland nu, siger Ivan Johansen.

Et nedbrydningsfirma har været i gang med at rense grunden i Terndrup, men sagen er nu endt i en strid mellem nedbrydningsfirmaet, et rådgivningsfirma og Region Nordjylland. Forureningen var eftersigende mere omfattende end først antaget og arbejdet blev derfor stoppet.

Arne Nielsen løftede derfor øjenbrynene, da han kunne se i avisen, at den tidligere sygehusgrund var blevet sat til salg. Han har siden stillet en række spørgsmål til regionsrådet, efter at han blev opmærksom på salgsplanerne. De seneste har han ikke fået svar på endnu, men han håber snart, de kommer. Der er nemlig frist for at byde på grunden 16. september.

- Jeg synes ikke, at det her er en særlig heldig fremgangsmåde. Det vil jeg godt være ærlig at sige. Vi må jo have kigget på, om der skal sættes en anden til at få ordnet den her oprydning, og det kan ikke ske hurtigt nok, så grunden igen kan blive et aktiv i Terndrup, siger Arne Nielsen.

Der er ifølge TV2 Nords oplysninger indgået en aftale mellem Region Nordjylland og det nedbrydningsfirma, som har været i gang med at rense grunden for forurenet jord, der forpligter nedbrydningsfirmaet til at købe grunden, hvis ikke andre byder på den.

Socialdemokraten Henrik Ringbæk Madsen, der er formand for Region Nordjyllands miljøudvalg, vil på baggrund af TV2 Nords dækning af sagen forlange en redegørelse.


Seneste nyt

fra Nordjylland