Regionen på kant med loven

Region Nordjyllands salg af den tidligere sygehusgrund i Terndrup får nu hård kritik af dels lokale investorer og en ekspert i udbudsret. Han mener, at regionens udbud er i strid med reglerne.

Peter Overgaard, Indehaver af HIMMERLAND ALARM – EL & VVS A/S i Terndrup var meget interesseret i at købe den tidligere sygehusgrund midt i byen, da Region Nordjylland tidligere på sommeren udbød den til salg. Men hans interesse blev hurtigt kølet af.

- Da jeg så udbudsmaterialet blev jeg klar over, at det var alt for usikkert med alle de forbehold, der var taget med hensyn til forurening. Jeg ved jo ikke om det vil koste 200.000 kroner eller to millioner kroner at rydde op, så jeg undlod at byde.

Region Nordjylland har for første gang nogensinde valgt at sætte en forurenet grund ´til salg. Nedbrydningsfirmaet IF blev i 2014 hyret til at nedrive det tidligere Terndrup Sygehus og rense grunden.

Men arbejdet stoppede før tid, fordi udgifterne løb løbsk og regionen standsede betalingerne. Parterne har nu indgået et usædvanligt forlig.

Ifølge forligsteksten, som TV2Nord er kommet i besiddelse af, anerkender Region Nordjylland, at Nedbrydningsfirmaet IF har knap 2.1 millioner kroner til gode for arbejdet på sygehusgrunden i Terndrup.

IF får ca. 700.000 kroner kontant og skal til gengæld byde en minimumspris på sygehusgrunden på 1.375.000 kroner. Det betyder altså, at Nedbrydningsfirmaet reelt kun skal betale 677.500 kroner for den forurenede grund.

Hvis der kommer et højere bud end minimumsprisen betaler Region Nordjylland til gengæld 1.375.000 kroner tilbage til Nedbrydningsfirmaet, som dermed får knap 2.1 millioner kroner af Region Nordjylland.

Regnestykket betyder, at Region Nordjylland faktisk sparer de 1.375.000 kroner, hvis Nedbrydningsfirmaet IF vinder udbuddet med det laveste bud. Men den slags studehandler er i strid med reglerne, siger professor og ekspert i udbudsret ved Aarhus Universitet Michael Steinicke.

- Regionen har her størst mulig interesse i at få et så lavt bud som muligt. Det er ikke god økonomisk politik og også på kant med regler for udbud. Jeg kan undre mig over den sammenhæng, der er mellem forliget og det efterfølgende udbud. Jeg synes prismekanismerne sammenblandes, og det er meget uheldigt, siger Michael Steinicke.

Peter Larsen, der er chef på regionens juriske kontor og ansvarlig for forliget, afviser kritikken. Men han ønsker ikke at kommentere yderligere med henvisning til, at der er tale om et fortroligt forlig.

TV2 Nord har talt med flere lokale investorer i Terndrup, som ikke har turdet byde på den tidligere sygehusgrund af frygt for at hænge på ukendt regning for forureningen. Den pris kender kun Region Nordjylland og deres forligspartner Nedbrydningsfirmaet IF.

- Jeg synes da ikke det er fair konkurrence, at man ikke kan handle på samme vilkår. Det bryder jeg mig da ikke om, og slet ikke når det er regionen. Det er bestemt ikke rimeligt, siger Peter Overgaard, Indehaver af HIMMERLAND ALARM – EL & VVS A/S i Terndrup.


Seneste nyt

fra Nordjylland