Regionsrådsformand kalder sundhedsreform angreb på demokratiet

Regionsrådsformand Ulla Astman (S) kan ikke se noget positivt i regeringens udspil til en ny sundhedsreform.

- Jeg synes, det er et meget stort angreb på demokratiet, og jeg synes ikke, det er den rigtige vej at gå. 

Meldingen fra regionsrådsformand i Region Nordjylland Ulla Astman (S) er klar. Regeringens udspil til en ny sundhedsreform lægger op til at afskaffe de fem regionsråd i Danmark og erstatte dem med fem sundhedsforvaltninger, der geografisk dækker de samme områder som regionerne og skal bestå af embedsbænd udpeget af regeringen. 

Derved mister regionerne sine 205 folkevalgte politikere, der ikke længere skal stå med ansvaret for det danske sundhedsvæsen. I Nordjylland drejer det sig om 41 folkevalgte. 

- Jeg synes, at det fortsat skal være direkte folkevalgte politikere med forankring i lokalområdet, der skal drive sundhedsvæsenet. I stedet laver man det her nye system i flere lag, hvor der kommer til at sidde mange hundrede mennesker, uden at nogen er folkevalgte, siger Ulla Astman. 

OPGAVER I DE FEM SUNDHEDSFORVALTNINGER

  • Driften af sygehuse
  • Ambulanceberedskabet og den øvrige præhospitale indsats
  • Praksisområdet
  • Deltagelse i lokale sundhedsfællesskaber
  • Bestyrelsesformænd får plads i bestyrelsen for Sundhedsvæsen Danmark.

Behandling tættere på borgerne

I udspillet lægger regeringen også op til at oprette 21 sundhedsfællesskaber, der skal være bygget op omkring akutsygehusene, og som skal stå for den nære behandling hos borgerne.

I fællesskaberne skal der sidde borgmestre, kommunale udvalgsformand, læger og andet sygefagligt personale, der skal sørge for at rykke behandlingen tættere på borgerne og nedsætte antallet af indlæggelser på sygehusene. Ulla Astman synes, at idéen er god, men forklarer, at man allerede er i gang med et sådan arbejde i regionerne. 

- Vi har hele tiden sagt, at der skal laves en bedre sammenhæng mellem egen læge, kommunerne og sygehuse, og vi er kommet med flere konkrete idéer. Det arbejde skal vi have lov at bygge videre på, og man behøver ikke omlægge sundhedsvæsenet for at gøre det, siger Ulla Astman. 

Som den eneste af de 41 regionsrådspolitikere i Nordjylland bliver Ulla Astman tilbudt en stilling i de nye sundhedsforvaltninger. Hver af formændene for regionsrådene får nemlig tilbudt en position som formand i de nye sundhedsforvaltninger. 

TV2 Nord tog til sundhedshuset i Pandrup for at få borgernes reaktion på sundhedsudspillets forslag om at afskaffe regionsrådene. 

Regeringen vil ensrette behandlingen

Overordnet set lægger udspillet op til, at regeringen skal være den øverste myndighed inden for sundhedsvæsenet. Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil det derfor blive muligt at ensrette behandlingen i hele landet, i stedet for nu hvor regionerne arbejder uafhængigt af hinanden. 

Et eksempel på det er behandlingen af KOL i Region Nordjylland, der har fået meget ros. Den behandling vil statsministeren gerne have rullet ud til hele landet, og det vil være nemmere i det sundhedsvæsen, mener han.

Men Ulla Astman peger også her på, at et sådan arbejde er i gang, og at regionerne arbejder på at blive bedre til at samarbejde.

- Vores KOL-behandling er eksempelvis ved at blive rullet ud til de andre regioner. Det seneste Lars Løkke Rasmussen har sagt om det, er den proces nu er strandet, men det er kontor i staten, der har ansvaret for det. Så jeg synes, at man burde kigge indad hos regeringen først, siger Ulla Astman. 

- Selvom staten overtager sundhedsvæsenet, er der stadig 98 kommuner, der skal blive enige om at bruge den samme behandling, og det ændrer den nye reform ikke på. 

Ulla Astman var i TV2 Nords studie i går, tirsdag, efter de første dele af regeringens sundhedsudspil var præsenteret. 

I sin nye sundhedsreform foreslår regeringen, at regionerne bliver fjernet.

Seneste nyt

fra Nordjylland