René Tordrup, Per Jensen og Peter Christensen

René, Per og Peter er en af de otte nominerede til Årets Nordjyde. Lær dem at kende her.

I maj 2016 blev en større arbejdsmiljøskandale på Siemens Wind Power i Aalborg udrullet. De ansatte på fabrikkens formstøbningsafdeling arbejdede gennem en længere årrække med utilstrækkelig beskyttelse mens de håndterede de sundhedsskadelige stoffer epoxy og  isocyanater. Arbejdstilsynet havde over 10 år registreret hele 64 sager fra Siemens Wind Power hvor ansatte var blevet kronisk syge af deres arbejde og et skøn siger at op mod 900 ansatte i vindmølleindustrien er blevet syge af deres arbejde

I juni 2016 dømte Retten i Aalborg Siemens Wind Power til at udbetale lige under 900.000 kroner i erstatning til tre tidligere medarbejdere. De tre var René, Per og Peter, der i årevis havde gået forrest i kampen for at få ændret forholdene og få Siemens Wind Power til at vedkende sig deres ansvar.

De tre tidligere ansatte vandt til sidst over den store virksomhed, men de har betalt med deres helbred og lever i dag med kroniske lidelser som astma og allergisk eksem.

I en af de indstillinger vi har modtaget, som peger på René, Per og Peter som Årets Nordjyde lyder det blandt andet:

"Alle tre er i dag svækkede af deres erhvervssygdom og har livsvarige mén fra deres arbejde, men hele tiden har de haft i sigte, at det handlede om andet og mere end blot deres egne sager. Det handlede om at Nordjylland aldrig igen skulle have en eternitsag, det handlede om de arbejdskammerater der stadig arbejdede med de farlige kemikalier ikke skulle blive syge og det handlede om fremtiden, hvor almindelige mennesker som de selv, uden lange uddannelser, skulle kunne gå på arbejde uden at risikere livsvarig sygdom. Det har ikke været en kamp uden store menneskelige omkostninger, det er tydeligt, når man taler med dem. Selvom de ikke bruger de store ord. Uden den slags mennesker kommer samfundet ikke videre - de tog ansvar og gik op imod systemet, for systemet kan ikke løse alt selv, der skal også almindelige menneskers virke til. Det kræver mod og mange kræfter og for det fortjener de tre at blive årets nordjyder."

Mød de øvrige nominerede. Klik på et billede og læs deres historie.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland