Så er det gransæson: Graverne deles tips og tricks

De nordjyske kirkegårdsgraverer arbejder hele tiden på at finde nye og smartere metoder til at lave grandækning, og mandag mødtes de til temadag i Jerslev.

Gran er ikke bare gran. Hvis man er kirkegårdsgraver er grandækning en mindre videnskab, og mange graverer glæder sig til, at det bliver vinter og sæson for grandækning på de nordjyske kirkegårde.

- Min kollega har glædet til de sidste to måneder, og jeg glæder mig også selv. Når vi laver urnenedsættelser, laver vi altid en lille grankrans, og når man går og dufter til det nogle gange i løbet af sommeren, glæder man sig rigtig til man skal i gang med gransæsonen, siger Jan Bjergene Christensen, som er kirkegårdsleder ved Vrejlev-Hæstrup Kirkegårde.

Sammen med omkring 100 andre graverkolleger fra hele Vendsyssel var han mandag ved Jerslev Kirke, hvor graverne holdt temadag. En dag, der blandt andet handlede om at få nye fif og gode ideer til grandækningen.

- Jeg har lige set, hvordan man kan lægge gran på et tov, så man laver guirlander, som man kan tage med ud og lægge på kirkegården, siger han.

Graverne øver sig også i at lave forskellige opsatser og dekorationer samt at læge gran på stykker af net, så man let kan lave store flader af gran, som let kan tages med ud på kirkegården. Alt kan laves inde og tages med ud, og det er en vigtig del af det at samle ny inspiration.

- Vi har jo tidligere ligget på knæ udendørs i mange timer og lavet grandækning, og det er hårdt for kroppen og knæene. Hvis vi i stedet kan lave meget af det indendørs og så bare lægge det ud, skåner vi kroppen, og samtidig kan vi forlænge arbejdsdagen, fordi vi kan stå inde i ordentligt lys og vejr, og lave de her ting både tidlig morgen og sen eftermiddag, siger Jan Bjergene Christensen.

Moden inden for grandækning skifter ikke synderligt fra år til år, så de nordjyske kirkegårde kommer ikke til at se markant anderledes ud, efter gravernes inspirationsdag, men Jan Bjergene Christensen har fået flere gode tip med hjem, som han kommer til at bruge i den forestående gransæson.

- Det der med at lægge gran på tov, det skal jeg prøve. Det ligner jo fuldstændig det, vi har ligget på knæ og lavet hjemme på vores kirkegård, men det er meget smartere, at vi kan lave det indenfor og lægge det ud. Så jeg skal have fat i en rulle tov, og så skal jeg hjem og prøve det, siger han.

Kirkegårdsgravere får inspiration til vinterens arbejde

Seneste nyt

fra Nordjylland